Dansk Magisterforening

Månedens gang på #SoMe

Lasse Højsgaard
Del artikel:

Magisterbladet har været på internettet og bringer her højdepunkter fra marts’ små og store retoriske kampe på de sociale medier.

Alle gik Ghitamok
Én hændelse satte sig hårdt på SoMe-debatten i marts måned: portrætprogrammet om Ghita Nørby på Radio 24syv, som mestendels handler om den 84-årige skuespillerindes verbale nedrakning af journalisten. Debatten udviklede sig hurtigt fra fase til fase. Først chokket over den folkekære skuespillerindes mangel på respekt og høflighed. Så anerkendelsen af Ghitas ret til at sige fra over for et interview, hun ikke brød sig om. Og så kom metarefleksionerne: Var det generationernes clash? Den gabende kløft mellem nutidens mikrofonholdende systemverden og en truet livsverden med følelser og temperament?

Filosof og CBS-professor Bent Meier Sørensen trak de helt store linjer: “Ghita Nørby fremstår knivskarp, uhyre generøs og med en sjældent set intuition for, hvad der er gået galt i vores samfund”, skrev han blandt andet på Facebook. Mest ros fik analysen fra Zetland-redaktøren Lea Korsgaard: “Vi er så optaget af hensyn, at vi nu diskuterer, om det var hensynsløst at bringe interviewet med hensynsløshedens dronning”. Til sidst kom naturligvis kommentarerne om, hvor meget der var blevet skrevet om den sag, og nu måtte det være nok. “Ghita Nørby er en levende Rorschach-blækklat. Alt kan projiceres derind. #ghitagate”, sammenfattede Svend Brinkmann på Twitter.


For dem, der forstår verden bedst gennem en PowerPoint-slide: Sitet Kforum, der befolkes af symbolanalytikere og kommunikationsorakler, kom hurtigt på banen med en grafisk-kommunikationsteoretisk analyse af debatten omkring Ghita Nørby-interviewet, som journalisten Iben Maria Zeuthen lavede på Radio 24syv.

Pia K. på “venstre­fløjens propaganda­maskine”
I sidste måned havde vi fat i en af Folketingets formand Pia Kjærsgaards halvsure bemærkninger. I denne måned er der imidlertid heller ingen vej uden om den tidligere DF-formand, der angiveligt savner at være politisk midtpunkt og får afløb med kontroversielle SoMe-udmeldinger. Meget symbolsk valgte hun kvindernes kampdag til at pisse en hel del af sine medsøstre af med ­tweetet: “Åh ja. 8. marts. Kvindernes Internationale Kampdag ... hvor alle velbjergede, selvbevidste kvinder kan spejle sig i selvgodhed. Havde glemt det indtil morgenlæsningen. Mon kvindeorganisationerne nu går på barrikaderne for undertrykte muslimske kvinder? #dkpol”. Den provokation gik ikke ram forbi. Blandt andet svarede den muslimske feminist Natasha Al-Hariri: “Dette tweet er en hån mod alle de kvinder, der kæmpede og ofrede hele deres liv for, at der en dag kunne sidde en kvinde som formand for Folketinget. Jeg nævner i flæng: Nina Bang, Nielsine Mathilde Nielsen, Thit Jensen, Elna Munch, Ingeborg Hansen, Clara Zetkin”. Trods ivrig brug er Kjærsgaard dog slet ikke glad for Twitter, fortalte hun et par dage senere til Berlingske. “Tonen er blevet helt vildt hård. Jeg er faktisk begyndt at undlade at kigge på min tråd – for jeg orker det simpelthen ikke”, sagde hun og tilføjede, at hun selv opfattede Twitter som “venstrefløjens propagandamaskine”.

Nogen, der er friske på at dele løn?
En lang række fagforeninger markerede i fællesskab kvindernes internationale kampdag med SoMe-kampagnen #deldinløn, der skal skabe fokus på større åbenhed om vores lønninger og de lønforskelle, som er med til at skabe en generel lønskævhed mellem kønnene. DM var naturligvis med på vognen med et Facebook-opslag: “Løngabet mellem mænd og kvinder skal væk. Det kræver lovgivning, men også mod til at tale åbent om løn. #deldinløn”. Fagforeningslederne var ihærdige med opfordringer om at dele lønoplysningerne, men ingen af dem fulgte selv opfordringen. Eneste Twitter-bruger, der stod frem med navn og løn, var DR-journalisten Morten Mørch: “Hold op, hvor er der mange, der bakker op om #deldinløn ... og ikke rigtig nogen, der deler deres løn ... Min er i øvrigt 35.984 kr. før skat”.

Sammenskrald
For nogle år siden blev SoMe oversvømmet med billeder og videoer af personer, der hældte isvand i hovedet på sig selv. Den såkaldte “ice bucket challenge” skulle skabe opmærksomhed om nervesygdommen ALS. Nu er der gang i en ny og måske lidt mere konstruktiv SoMe-udfordring, nemlig #TrashChallenge. Udfordringen går i al sin enkelhed ud på at få samlet noget skrald, der ligger og flyder i naturen, og så smække billedet af de fyldte skraldeposer på Instagram, Facebook, Twitter osv. med #Trashtag eller #TrashChallenge. Af sted!

}