Dansk Magisterforening

Månedens gang på #SoMe

Lasse Højsgaard
Del artikel:

Magisterbladet har været på internettet og bringer her højdepunkter fra februars små og store retoriske kampe på de sociale medier.

Vi har betalt akademikere i hoved og røv
Er akademikerne den elitære top? Det gav den tidligere FOA-formand Dennis Kristensen sit eget klare svar på, da han kommenterede, at Akademikernes formand, Lars Qvistgaard, ikke synes, der skal indføres tidlig pensionsalder for særlige fag, men hellere efter individuelle vurderinger.

“AC går til angreb på tidlig pension til fysisk eller psykisk nedslidte og slidte med tidlig start i job. Eliten har markant bedre vilkår end andre og føler sig hævet over de mange, som har betalt akademikere i hoved og røv på vej til den elitære top #dkpol”, tweetede Dennis Kristensen fra sit otium. Flere brugere mente, Kristensen skød forbi med sine elitehagl, og at han burde gå efter bolden og ikke akademikerne. “Det bestemmer jeg vist selv”, vrissede Dennis Kristensen tilbage. “Flertallet af AC’ere hører bestemt ikke til eliten, hvad De derimod som FOA-formand gjorde”, kom det tørt fra tidligere gymnasielektor Terkel Hansen.

MGP til El Salvador?
Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, har skabt en politisk karriere på at være forarget, og ved det danske Melodi Grand Prix var der også plads til forargelse over en SFU-demonstration rettet mod Israel, hvor den europæiske finale skal holdes. Lad os håbe, israelerne ikke lige så nemt bliver forargede over, at hun to gange i tweeten indsatte El Salvadors flag i stedet for det ellers ganske letgenkendelige israelske. 


Kort og sjov
Et af de mere fornøjelige indslag, man kan få i sit SoMe-feed, er Amazing Maps. Her kan man jævnligt udvide sin horisont med kartografiske fremstillinger af oftest herligt ligegyldige fakta, eksempelvis antallet af metalbands pr. mio. indbyggere i sydamerikanske lande, en ørns trækruter i Mellemøsten fulgt over 20 år, eller hvordan fortidskontinentet Pangæa ville se ud med nutidens politiske grænser. Amazing Maps gør sig på både Facebook, Twitter og siden nytår også Instagram.

Illustration: Jakubmarian.com

Fra Kuhn til Støjberg
Det videnskabsteoretiske begreb “paradigmeskifte” fik nye klæder, da regeringen valgte at lancere en række stramninger på udlændingeområdet som netop et paradigmeskifte. Men er et øget fokus på hjemsendelse frem for integration af flygtninge at sammenligne med en videns- og erkendelsesmæssig revolution, som ordet oprindeligt handlede om? “Thomas Kuhn ville vende sig i graven”, tweetede AAU-professor David Budtz Pedersen med henvisning til den amerikanske videnskabsteoretiker, der i tresserne fandt på ordet. Selve indholdet i stramningerne, der blev vedtaget i februar, skabte naturligvis stor debat: “Hvis bare min familie var blevet mødt med den form for populistisk gakgakpolitik dengang i 1993, havde Danmark mistet 2 piloter, 1 læge, 1 kommende jurist og en kommende økonom ved at holde os som gidsler i “udrejselimbo”. #hvadvildanmark­miste”, skrev eksempelvis den syriskfødte læge og debattør Haifaa Awad på Facebook.

Pas på – twitterhjernen er næsvis
#Twitterhjerne-hashtagget definerer et af SoMes store konstruktive potentialer: deling og akkumulering af viden, erfaringer og ideer. Når man bruger twitterhjernen, skal man dog være klar til også at få de svar, men helst ville være foruden. Det måtte Spies Rejser erkende, da de på Twitter spurgte: “Hvordan oversætter vi bedst “frequent flyers” til dansk? #twitterhjerne”. Der gik ikke mange øjeblikke, før retoriker og tidligere fodbolddommer Kenn L. Hansen kom med sit bud: “Svin!”, hvorefter en følger tilføjede “måske endda klimasvin”.

}