Dansk Magisterforening

3 ud af 4: Politikerne er mere optaget af magt end reel politik

Af Troels Kølln
Del artikel:

Borgerne har en udpræget mistillid til politikerne, viser en ny Gallup-undersøgelse. Det er på høje tid at genopfinde den demokratiske samtale, siger professor.

“De fleste politikere er mere optaget af at blive genvalgt end af at gennemføre deres politik”, svarer 74 procent af vælgerne i en ny spørgeundersøgelse, som Kantar Gallup har foretaget for Magisterbladet. Blot to procent har “stor tillid” til politikerne, og kun hver fjerde mener, at “vores politiske ledere træffer de rigtige beslutninger for landet”.


















“Befolkningen føler ikke længere medejerskab i det, der bliver besluttet, og politikernes fornemmelse af, hvad der rører sig i befolkningen, er blevet mindre”, siger professor Eva Sørensen, der forsker i samfundsvidenskab på Roskilde Universitet.

“Vi har nu i over 10 år haft et vedvarende og ret voldsomt fald i tilliden til politikerne både i Danmark og i resten af den vestlige verden. Det skyldes blandt andet, at der er kommet for stor afstand mellem politikerne og borgerne”, forklarer hun.

Før i tiden var en stor del af borgerne medlem af et politisk parti og aktivt med til at diskutere og beslutte den politik, der skulle føres i Folketinget. Det betød, at partiernes politik var knyttet til forskellige samfundsgrupper. Sådan er det ikke i dag, påpeger Eva Sørensen.

For eksempel er Socialdemokratiet, der er landets største parti med cirka 40.000 medlemmer og 925.000 stemmer ved seneste folketingsvalg, milevidt fra storhedstiden i 1940’erne. Dengang havde partiet 300.000 medlemmer.

“Før stemte mange på samme parti gennem hele livet. I dag er vælgerne mere mobile og har holdninger til alle mulige værdipolitiske spørgsmål, der ikke følger klassisk fordelingspolitik. Når du samtidig har svage partiorganisationer, så bliver det svært for politikerne at få en fornemmelse for befolkningen. I stedet læner de sig op ad meningsmålinger og begynder at kæmpe på de områder, hvor de kan vinde stemmer”, siger Eva Sørensen.

Mistillid kan rykke stemmer
Tilliden til politikerne er styrtdykket siden 2007, viser forskning fra Det Danske Valgprojekt. Dengang gav 70 procent af vælgerne udtryk for, at de havde tillid til politikerne. Efter valget i 2015 gjaldt det blot 47 procent.

“Tilliden til politikerne er forholdsvis lav for tiden, og det er et tegn på, at det politiske system ikke er i topform”, siger valgforsker Rune Stubager fra Aarhus Universitet.

Han forventer ikke, at den lave tillid vil få færre til at gå i stemmeboksen ved årets folketingsvalg. Til gengæld kan mistilliden være med til at rykke stemmer.

“Paradoksalt nok har den lave tillid indtil nu ikke fået færre til at stemme. Det handler om, at vælgerne stadig tror på demokratiet som sådan, og så er folketingsvalgene en god lejlighed til at ventilere sin mistillid ved at stemme på nogle andre, end man gjorde sidste gang”, siger han.

Tilliden skal genoprettes med samtale
Den vedvarende tillidskrise gør det nødvendigt at modernisere demokratiet, siger professor Eva Sørensen. Hun foreslår, at de politiske partier begynder at arbejde målrettet på at styrke samtalen med borgerne.

“Vi skal have langt flere arenaer og platforme, hvor politikerne kommer i dialog med borgerne. Det kan ske ved at invitere borgere ind i de fora, hvor politikerne arbejder, og ved at politikerne søger ud blandt borgerne på temakonferencer og ekskursioner”, siger Eva Sørensen.

“Det er vigtigt, at politikerne har et solidt indblik i de forskellige befolkningsgruppers og generationers dagligliv, udfordringer og drømme for fremtiden – og det er lige så vigtigt, at borgerne har indsigt i de svære valg og prioriteringer, som er hverdag for en politiker”, siger hun.

}