Dansk Magisterforening

Uddannelse, vækst og velfærd er afhængige af hinanden

Del artikel:

LEDER af Camilla Gregersen

Den store røde valgknap blinker klarere, for hver dag der går, og det mærkes i den offentlige debat. Flere partier markerer sig på mærkesager og tækkes netop deres vælgergrupper, inden valget bliver udskrevet.

Pension er et brandvarmt emne, og der er ingen tvivl om, at det for os alle sammen – ung som gammel – har stor betydning at vide, hvornår vi kan stoppe arbejdslivet og gå på pension. Det er samtidig vigtigt, at der kommer værdige løsninger, hvis man ikke kan arbejde helt til pensionsalderen. DM har længe arbejdet for bedre adgang til førtidspension, og sammen med Ældre Sagen har vi foreslået en ny model for seniorførtidspension. Det er løsninger for alle, der mister arbejdsevnen, uanset fag og uddannelse.

Men i bund og grund skal vi slet ikke acceptere et så dårligt arbejdsmiljø, at vi ikke kan holde hele arbejdslivet. Vi skal stå sammen om, at alle skal have et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø, og vi skal stå sammen om en universel pensionsalder, som giver retssikkerhed for alle.Det er dyrt at finansiere ordentlig pleje og pasning, når vi lever længere. Men når der mangler penge i kassen, kan man vælge flere strategier. Man kan spare. Eller man kan investere. I hele den store pensionsdebat savner jeg visionære politikere, der gør det til deres mærkesag at investere i uddannelse og forskning.

For investering i uddannelse og forskning sikrer en langsigtet bedre økonomi i Danmark. En krone investeret i forskning kommer mangefold igen. Og viden hos dygtige, færdiguddannede mennesker er en kilde til øgede indtægter og god udnyttelse af ressourcer – både i den enkelte virksomhed, organisation og i den offentlige sektor. Derfor er det så mærkeligt, at der ikke er politisk kamp om at profilere sig på at investere i forskning og uddannelse. Faktum er, at uddannelsesinstitutionerne bløder nu. Der er fyringsrunder og nedskæringer. Det går hårdt ud over de ansattes arbejdsmiljø, og i sidste ende går det ud over de studerende. Det er helt uacceptabelt og visionsløst. Viden og uddannelse er den bedste vej til at udvikle et menneske – og udvikle et samfund. Danmarks position som velfærds- og videnssamfund er kun opnået gennem en massiv oprustning uddannelsesmæssigt.

Jeg håber, at den forestående valgkamp vil vise, at vi har politikere med visioner, mod og lyst til at finde sammenhængende løsninger. Politikere, som ikke ser alle udfordringer isoleret, men som kan tænke på tværs af de forskellige områder og kan gennemskue, at investeringer et sted giver flere penge at jonglere med et andet sted.

Hvis vi investerer flere penge i uddannelse og forskning, bliver hele samfundet rigere. Overskuddet kan skabe nye arbejdspladser og arbejdsfelter, og politikerne får mulighed for at forbedre vores velfærd, sikre gode normeringer i daginstitutionerne, opgradere sundhedsvæsnet og gøre det bedre for dem, der har det sværest.

De unge fortjener en god kvalitetsuddannelse, og giver vi dem det, giver vi samtidig samfundet en gave i form af bedre økonomi og velfærd i fremtiden. Det burde være en god opskrift på en offensiv valgkamp. Lad os sammen op til valget sætte fremtidsinvestering på den politiske dagsorden.

}