Dansk Magisterforening

Sådan kommer du hurtigt i job efter studiet

Marianne Bom
Del artikel:

Vil du hurtigt i job efter studiet? Så kan du forøge dine chancer ved at være dygtig, passe et studiejob og begynde jobsøgningen, mens du stadig læser.

Er du træt af at have en slunken økonomi, og vil du gerne hurtigt i job efter endt uddannelse? Så vil det måske være interessant at høre, hvad der øger sandsynligheden for at få job senest en måned efter sidste eksamenskarakter.

Det gør disse tre karakteristika: gode karakterer for specialet, studierelevant arbejde, og ikke mindst at man begynder jobsøgningen, mens man læser.

Det viser svarene i en spørgeundersøgelse fra Dansk Magisterforening, som 1.400 nyuddannede magistre har svaret på.

I undersøgelsen svarer de nyuddannede på en lang række spørgsmål om deres baggrund, alder, erfaringer i udlandet under studiet, studiets længde, specialekarakter, it-kompetencer, studiejob m.m. Svarene bliver holdt op imod, hvornår dimittenderne kommer i job. På den baggrund kan det beregnes, hvilke faktorer der enten øger eller mindsker sandsynligheden for tidlig jobstart.

Fire ud af ti beskæftigede kom hurtigt i gang
Størst positiv effekt har det at begynde at søge job ved siden af studiet. Disse dimittender har 26 procent større sandsynlighed for at komme hurtigt i arbejde end dem, som først indleder jagten, efter at de har afsluttet uddannelsen.

At have passet et studierelevant arbejde øger sandsynligheden for hurtig jobstart med 21 procent i forhold til de studerende, der ikke har haft sådan et job. Endelig betyder en topkarakter for specialet på 10 eller 12, at man som nyuddannet har 13 procent større chance for snart at få løn ind på kontoen sammenlignet med dem, der fik 02 eller 4.

Næsten en tredjedel – 29 procent – af de nyuddannede, der er i job, fandt det allerede før dimissionen, og ti procent af de beskæftigede kom i arbejde i løbet af den første måned. Det vil sige, at næsten fire ud af ti beskæftigede kom hurtigt i gang.

Tre forhold sætter hastigheden ned
Men hvad trækker så ned i forhold til hurtigt at finde et arbejde? Det gør det at have været på praktikophold i udlandet. Det mindsker sandsynligheden for job efter senest en måned med 16 procent i forhold til dem, der blev i Danmark. Det tæller også ned at være over 27 år gammel i forhold til at være yngre. Det mindsker sandsynligheden med ti procent, hvis du dimitterer som 27-28-årig – og med ni procent, hvis du er 30 eller derover. Endelig er chancen for at komme hurtigt i job ni procent mindre, hvis du er kvinde, end hvis du er mand.

I øvrigt hører det med til billedet, at langt de fleste nyuddannede finder arbejde inden for det første år til halvandet. Den nyeste statistik fra 2016 viser, at ni ud af ti humanister, naturvidenskabelige og samfundsvidenskabelige kandidater var i arbejde, halvandet år efter at de blev færdige. 

}