Dansk Magisterforening

S: Stop klatfinansiering, og lad universiteterne blive i byerne

© Michael Bothager / Ritzau Scanpix

Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

Regeringen og DF har givet ekstra penge på finansloven til Region Sjælland. Samtidig er flere drøftelser om udflytning af uddannelser på vej. Det er sognerådspolitik, når det er værst, mener S-ordfører.

Det skal være slut med at uddele ekstraordinære klatbeløb til professionshøjskolerne, samtidig med at hele uddannelsesområdet bliver fuldkommen pelset på grund af toprocentsbesparelserne. 

Sådan siger uddannelses- og forskningsordfører for Socialdemokratiet Mette Reissmann i en kommentar til, at regeringen og DF på finansloven for 2019 har afsat 10 millioner kroner ekstra til professionshøjskolen Absalon. Pengene skal gå til at oprette mere uddannelse i den økonomisk trængte Region Sjælland.

“Det er mildt sagt en uskik, at parterne med den ene hånd uddeler peanuts og med den anden fjerner millioner fra området år efter år. Jeg ved ikke, hvem de tror, de narrer”, siger Mette Reissmann.

I teksten til finansloven begrunder regeringen og DF bevillingen med, at der skal gøres en ekstraordinær indsats for at skabe flere uddannelsesmuligheder i Region Sjælland, som har landets laveste uddannelsesniveau.

Ud over de 10 millioner i 2019 kan professionshøjskolen Absalon se frem til yderligere tilskud på 2,5 millioner årligt i perioden 2019-2022.

Samtidig har Region Sjællands professionshøjskole netop vedtaget sit 2019-budget med et underskud på 8,6 millioner. Af de 35 årsværk, som besparelsen kommer til at koste, er de 20 en direkte konsekvens af regeringens toprocentsbesparelser. Det har rektor Camilla Wang tidligere forklaret i Magisterbladet.

Flere uddannelser skal udflyttes
Ifølge Mette Reissmann er det halsløs gerning at uddele små klatbeløb til enkelte uddannelsesinstitutioner.

“Sidste år vedtog regeringen og DF at oprette 10 uddannelsesstationer, som blev placeret uden overhovedet at spørge uddannelserne eller aftagerne til råds. I forvejen spreder professionshøjskolerne og erhvervsakademierne sig ret pænt regionalt set. Men alle, der kender til området, ved, at alt for tynde fagmiljøer ikke kan fungere”, siger socialdemokraternes uddannelsesordfører.

Ifølge finanslovsaftalen vil regeringen og Dansk Folkeparti også arbejde videre med planer om at udbrede flere videregående uddannelser i hele landet.

Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) kan ikke p.t. oplyse, hvornår de nærmere drøftelser går i gang. Det skriver ministeriet i en mail.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen har tidligere været ude med støtte til ideen om at flytte videregående uddannelser ud i landet som en del af planen for et Danmark i bedre balance. Men heller ikke den idé vinder gehør hos socialdemokraterne.

“Socialdemokraterne tilslutter sig flere af tankerne bag bedre balance-udspillet, men universiteterne skal blive, hvor de er. Jeg vil opfordre regeringen og DF til at lytte til institutionerne selv. Så vil de forstå, at vi ikke kan lægge uddannelsesmiljøer i hver eneste landsby, uden at det går ud over kvaliteten”, siger Mette Reissmann.

Magisterbladet har forelagt kritikken for Venstres forsknings- og uddannelsesordfører, Marcus Knuth, som ikke har svaret inden bladets deadline. 

}