Dansk Magisterforening

Månedens gang på #SoMe

Lasse Højsgaard
Del artikel:

Magisterbladet har været på internettet og bringer her højdepunkter fra januars små og store retoriske kampe på de sociale medier.

Når historikere ser håndbold
Hvorfor så stort postyr for en håndboldkamp mellem to landsdele? Christian Firtal ville have undret sig. Det er AU-lektor Karen Gram-Skjoldager, der på Twitter gav et lille ­historienørdet twist på VM-finalen.


Rektor fik langemand af systemet – og giver den tilbage
I sidste måned skrev vi, hvordan ITU-rektor Mads Tofte ved sin afskedsreception havde fortalt, at han nu rejste til udlandet for at kunne være sammen med sin adoptivdatter, der ikke kan få indrejsetilladelse i Danmark. I januar gik Tofte så selv ud med historien i Politiken og på sine SoMe-profiler: “Hvorfor skulle jeg arbejde for en stat, der nægter min dejlige adoptivdatter, som er det bedste, der er sket for mig i mange år, at sætte fod på dansk jord? Derfor søgte jeg ikke rektorstillingen igen”, skrev Mads Tofte blandt andet.

Stressstress på Twitter
Regeringen har nedsat et stress­panel, der skal komme med forslag til at gøre danskerne mindre stressede. Og panelet lagde frisk fra land med at foreslå at nedlægge folkeskolens forældreintra. HK Privats næstformand, Marianne Vind, vidste ikke, om hun skulle grine eller græde: “Når voksne mennesker bryder grædende sammen på jobbet og ikke kan huske, hvorfor de er der, så er det ikke, fordi de har tjekket ForældreIntra 4 gange i denne uge”, skrev hun på Facebook, og hendes kollega i Djøf Sara Vergo havde et lignende synspunkt: “Igen skal stress udråbes til et privatlivsproblem. Men ved I hvad: Det er ikke juleklip, kageordninger og emsige forældre, der giver folk stress. Det er omstillingshastighed, dårlig ledelse, manglende mening & tid osv. PÅ JOBBET. Vh ­#mortil4 @djoef”.

Twitter-profilen Den Anonyme Lærer gav også et alternativt perspektiv: “Prøv at sige denne sætning højt: “Information om mine børns hverdag, trivsel og faglige udvikling er en stressfaktor for mig, som jeg gerne vil undvære”. #SoMe #skolechat”. Debatten kaldte naturligvis også på en vis sarkasme som hos Allan Lindemark: “Twitter: Vi HAADER skoleintra – HADER! Stressudvalg: Lad os afskaffe skoleintra. Twitter: Vi eeeeelsker skoleintra – det bedste nogensinde!”

Find de fede karakterer
Karakterskalaen skal ændres. Det fastslog Uddannelses- og Forskningsminister Tommy Ahlers i et Facebook-opslag om at stoppe karakterinflationen, have mindre fokus på fejl og mangler og mulighed for at belønne den ekstraordinære indsats. Den ide er mange med på blandt både lægfolk og eksperter som eksempelvis RUCs rektor: “Forslag til @aahlers og @ MereteRiisager Tag det bedste fra 13-skalaen og juster til regelmæssige trin og vurdering af både styrker og svagheder #uddpol #dkpol”, twee­tede Hanne Leth Andersen, der vil indføre karakteren +12 og have en skala bestående af de lige talværdier.

Spørgsmålet er dog, om problemerne kun er et spørgsmål om tal og skalaer … som FB-brugeren Heidi Hansen bemærkede: “Der er bare et gab imellem gerne at ville satse på det skæve, det nye, det modige, det anderledes og så samtidig have så stort fokus på karakterer”.

Verdensmesterskab til Jylland
Et emne, der i januar blev berørt på stort set samtlige danske SoMe-profiler, var naturligvis håndboldherrernes store VM-triumf. Fra Maren i kæret til Margrethe i kommissionen – alle blev under de afgørende finalekampe ramt af en usvækkelig trang til at offentliggøre, hvilket hold de støttede, og om tv’et var tændt. Massebegejstring kalder på modreaktion, og så var det oplagt at genoplive tweetet fra den afdøde provokatør Mads Holger, skrevet da Danmark i 2014 tabte EM-finalen til Frankrig: “Håndbold er et spil, som ikke angår nogen andre i verden end danskere. Alligevel taber de altid. Det svarer jo til at tabe i et spil pik”.

Her fem år efter forsøgte Radio24syv-chef Mikael Bertelsen at gå ham lidt i bedene: “Hvis Danmark vinder VM i håndbold, så skal landsholdet eskorteres hjem af F-16-jagerne fra Kastrup til Billund”, ironiserede Bertelsen og fulgte op efter finalen: “WE ARE THE CHAMPIONS! Alle mødes og fejrer triumfen foran Herning Rådhus ved indgangen til Borgerservice”. Det med F-16-jagerne fik han faktisk ret i – bortset fra at ruten gik fra Karup til København: “@forsvaretdk sagde tillykke til håndboldherrerne, da de fløj til København mandag eftermiddag. To F-16 på øvelse fulgte holdet på vej”, fortalte Forsvaret på Twitter og Instagram.

}