Dansk Magisterforening

6 gode råd: Sådan forhandler du løn i det private

Julie Elmhøj
Del artikel:

Du får ikke nødvendigvis den løn, du fortjener. Du får den løn, du forhandler dig til. Her er derfor seks gode råd til, hvordan du forhandler din løn, hvis du er privatansat.

Bed om en lønsamtale
Det kan måske virke banalt, men det første, du skal gøre, når du skal forhandle løn, er at bede din chef om en lønsamtale. Der er desværre mange, der ikke kan lide selv at bede om en samtale og derfor – og måske også forgæves – går og venter på, at chefen tager initiativ. Men det kan ikke betale sig. Hvis du vil have mere i løn og bedre arbejdsvilkår, er du nødt til selv at tage initiativ. Vid, at du har ret til en lønsamtale en gang om året, og den ret skal du selvfølgelig gøre brug af. Du spiller en stor rolle i din egen lønudvikling, og det er du nødt til at erkende, hvis du vil sikre dig, at lønnen stiger.

Udarbejd en liste – og brug DM’s løntjek
Det er vigtigt, at du forbereder dig grundigt, inden du skal forhandle løn med din chef. De fleste bruger typisk dagene op til en lønforhandling på at tænke over, hvad de vil sige, eller hvad de vil forsøge at forhandle igennem. Men hvis du vil være sikker på at få det optimale ud af din lønforhandling, så er du nødt til at forberede dig, ligesom hvis du skal til eksamen. Jo mere du forbereder dig, jo større er chancen for, at forhandlingerne falder ud til din fordel. Sæt dig derfor ned og udarbejd en liste over de ting, du gerne vil forhandle igennem. Det kan være, at du gerne vil have hævet din grundløn, men det kan også være, at du gerne vil have en hjemmearbejdsdag eller mulighed for at flekse.

Uanset hvad du gerne vil have igennem, er det vigtigt, at du skriver en liste, som du kan bruge under din samtale, så du er sikker på ikke at glemme noget. Hvis du er i tvivl om, hvor høj din løn egentlig bør være, kan du bruge det nye “løntjek” på Dansk Magisterforenings hjemmeside. Her kan du få et statistisk pejlemærke mht. din løn. På hjemmesiden kan du også finde DM’s vilkårsberegner, hvor du bliver klogere på værdien af det, du laver. Her kan du bl.a. finde ud af, hvad en ekstra fridag har af økonomisk værdi. Ligesom du kan læse om, hvordan du kan omsætte dine arbejdsvilkår til argumenter, som du kan bruge, når du forhandler med din chef.

Sørg for at skabe et godt klima
Du har større chance for at komme igennem med dine ønsker, hvis du sørger for at skabe et godt og rart klima, når du og din chef taler sammen. Du kan sagtens takke nej til det, din chef spiller ud med, uden at blive sur, forsmået eller vred. En lønsamtale er en dialog, og du har kun halvdelen af brikkerne. Derfor vil der altid være noget, du skal regne med, at du ikke får igennem. Når det sker, er det vigtigt, at du bevarer den gode, konstruktive tone. Du skal ikke komme med trusler om, at du vil sige op, medmindre du mener det. Men du kan godt fortælle din chef, at det vil øge din motivation markant at få mere i løn.

Brug din liste aktivt under samtalen
Tag din liste med lønønsker med til din lønsamtale. Mange oplever, at det er svært at huske sine krav under samtalen. Måske bliver du nemt nervøs. Måske har du en tendens til at lade den ustrukturerede del af din hjerne tage over og dermed også glemme, hvad det er, du gerne vil opnå. Uanset hvordan du reagerer på at sidde over for din chef, kan din liste hjælpe dig til at holde fokus. På listen har du nemlig i stikord dine argumenter for, hvorfor du skal have mere i løn, og hvorfor du skal have en hjemmearbejdsdag med dertilhørende computer og internetopkobling. Derudover skal du bruge listen til at sørge for, at I kommer igennem alle de punkter, du gerne vil diskutere.

Vid, du har flere forsøg
Når I kommer til et punkt i forhandlingen, hvor I ikke kan blive enige, kan du med fordel gå videre til næste punkt. Hvis din chef ikke mener, at du skal have lønforhøjelse, kan du for eksempel sige: “Jeg synes, at vi skal parkere snakken her og måske vende tilbage senere. Lad os i stedet tale om min pension, som jeg gerne vil have hævet”. Det giver dig mulighed for at få en ny chance til at forhandle. Når I har været igennem alle punkterne på din liste, er det op til dig at vurdere, om du samlet set har fået nok igennem. Måske har din chef givet sig på andre punkter, som du vurderer er så væsentlige, at du er villig til ikke at gå op i løn. Måske synes du ikke, at din chef har givet sig nok, og så må du forsøge igen.

Når jeres forhandling er slut, skal du bede din chef om at opsummere, hvad I har aftalt. På den måde sikrer du dig, at I har samme opfattelse af samtalen. Hvis det viser sig, at I ikke har samme opfattelse – ja, så må du have mod til at starte forfra. Derudover kan det også være en god ide, at du, med det samme du er tilbage på din pind efter samtalen, skriver en mail til din chef, hvor du opsummerer, hvad I netop er blevet enige om. I mailen beder du din chef bekræfte aftalen. På den måde er du sikker på at undgå misforståelser. 

Skriv logbog
Tillykke, du er færdig med din lønforhandling! Det store spørgsmål er nu, hvornår din næste lønforhandling starter? Svaret er, at den faktisk starter, i det øjeblik du har sendt en mail til din chef om, hvad I har aftalt. Din opgave frem mod din næste lønsamtale er nu at udfærdige en logbog, hvor du hen over året noterer, hvad du er lykkedes med. Det kan være ros, du har fået i forbindelse med en arbejdsopgave. Det kan være arbejdsopgaver, du har påtaget dig, selvom de måske ligger uden for din jobbeskrivelse, eller salgsresultater, der stemmer overens med firmaets visioner. En ting, du nemlig kan være ret sikker på, er, at hverken du eller din chef husker alt det, du har opnået i løbet af det seneste år. Husk, at dine notater derfor er en guldåre, når du skal forhandle løn igen om et år.

Kilder: Michael Larsen, konsulent, Dansk Magisterforening, og Carsten Kjær Busk, forfatter til bogen “Scor kassen ved lønforhandling”. 

}