Dansk Magisterforening

Bag facaden: Muddermanden kom i førende tidsskrift

© Foto: Simon Jeppesen

Simon Jeppesen
Del artikel:

Kasper Urup Kjeldsen graver i mudder efter kabelbakterier. Lektoren i mikrobiologi ved Institut for Bioscience ved Aarhus Universitet ­undersøger bakteriernes genmateriale. De foreløbige resultater af hans og kollegers forskning er netop publiceret i det førende videnskabelige tidsskrift PNAS.

“Kabelbakterier lever i centimeterlange trådformede filamenter, der leder elektricitet fra den ene ende til den anden som en del af deres stofskifte, og det gør de bedre end noget andet, vi kender. Den hellige gral er at finde ud af, hvilke organiske strukturer der leder strømmen. Vi tror, at vi har fundet de strukturer.

Studiet er en kortlægning af kabelbakteriernes dna. Herved har vi kunnet undersøge deres evolutionære oprindelse og de funktioner, som er kodet i arvematerialet.

Vi søger bl.a. efter de gener, der koder for de funktioner, der leder strøm, så vi kan udtrykke de funktioner i bakterier, som kan dyrkes i laboratoriet til videre brug.

En anden meget spændende ting er, at bakterierne har en arbejdsdeling mellem top og bund – som en flercellet organisme. Det har vi heller ikke set før”.

 

}