Dansk Magisterforening

Vi skal have flere tværfaglige løsninger

© Foto: Jacob Nielsen

Camilla Gregersen, forperson for DM
Del artikel:

Midlerne til forskning stiger i disse år af den simple grund, at BNP stiger. Politikerne i Danmark har forpligtet sig til at afsætte én procent af BNP til forskning, og dermed vil det gå op og ned.

Det glæder vi os over i opgangstider, da det sikrer flere midler til den frie forskning næste år, men DM’s holdning er, at Christiansborg burde sætte procentsatsen højere op. Vores mål er, at 1,5 procent af BNP skal gå til offentligt finansieret forskning.

Der er i allerhøjeste grad brug for ny viden. Ikke kun til at løse de miljø- og klimaproblemer, som hele verden står med, men også alle de andre udfordringer, der presser sig på. Et godt eksempel er digitalisering, hvor der er brug for mere forskning på tværs af de videnskabelige discipliner i emner som kunstig intelligens, it-sikkerhed og digital omstilling – vel at mærke med dataetik indlagt som vedvarende optik.

Det skal være os, der styrer den teknologiske udvikling, og ikke os, der bliver styret af teknologien. Det kræver, at vi tager kvalificerede valg om, hvad det er for et samfund, vi vil have – og skabe – under de nye digitale muligheder. Der skal være mening og saglighed i, hvilke data man anvender og gemmer, og hvilke formål det tjener.

Selvom nogle udfordringer er på alles læber, må vi ikke glemme den frie forskning. Vi skal huske på, at vi ikke kender de udfordringer, verden vil blive mødt med om tyve år – og her skal forskerne have frit rum til at undersøge og afsøge alt fra rumforskning til pædagogik og historie. Det kræver en fortsat anerkendelse af alle fagområder og en respekt for alle fag og uddannelser, som skal bringes i spil sammen.

}