Dansk Magisterforening

Store nedskæringer på vej i kommuner: Fyringer, firedages arbejdsuge og administrative slankekure

Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) har sammen med det øvrige byråd stukket spare­kniven ned i den kommunale administration, der fra 2021 beskæres med 41 mio. kr. eller 8 pct. “Vi gør det med åbne øjne, for selvfølgelig betyder det serviceforringelser og længere sagsbehandlingstid”, siger han. © Foto: Martin Ravn/Jyske Fynske Medier/Ritzau Scanpix

Af Thomas Bøttcher
Del artikel:

Trods regeringens økonomiske håndsrækning i økonomiaftalen står en lang række kommuner over for drastiske besparelser, fremgår det af budgetaftalerne for 2020.

Økonomiaftalen med kommunerne var ifølge Socialdemokratiets finansminister, Nicolai Wammen, det “største løft af kernevelfærden i flere år”.

Men et udpluk af de kommunale 2020-budgetter, som med forsinkelse er aftalt i kommunerne i løbet af oktober, tegner et mere dystert billede.

Det gælder blandt andet i Esbjerg Kommune, hvor byrådet for at imødegå stigende udgifter på familieområdet og handicapområdet har besluttet at spare i gennemsnit 104 mio. kr. de kommende fire år, samtidig med at kommuneskatten hæves.

Blandt tiltagene er en drastisk besparelse på det administrative område svarende til ca. 8 procent af det nuværende budget eller i alt 41 mio. kr. årligt fra 2021.

I Ringkøbing-Skjern Kommune indeholder budgetaftalen over de næste fire år besparelser for 256 mio. kr., hvilket blandt andet indebærer årlige effektiviseringer på alle driftsområder og administrative besparelser for 14 mio. kr. svarende til 6,3 pct. af budgettet.

I Kolding Kommune skærer byrådet 170 mio. kr. i udgifterne de kommende år, et beløb, der skal lægges oven i en besparelse på 96 mio. kr., der blev besluttet sidste år. Ifølge budgetaftalen skal der allerede næste år skæres 80 mio. kr. i serviceudgifter, mens budgetoverslagene for de kommende år lægger op til at finde over 60 mio. kr. i “effektiviseringer”.

Mens sparekuren i Kolding Kommune kommer i kølvandet på et pludseligt opdaget overforbrug på 190 mio. kr. og ledsagende direktørfyringer, besluttede Odense Kommune allerede i februar at nedlægge 100 stillinger eller ti pct. af den samlede administration for at få plads til øgede udgifter til børn og ældre i budgettet for 2020. Afskedigelserne blev udmeldt 1. oktober.

Esbjerg: Administration skæres med 8 pct.

Esbjergs borgmester, Jesper Frost Rasmussen (V), var i første omgang “forsigtig optimist” efter Finansministeriets aftale med kommunerne, men siger nu, at aftalen “ikke giver en eneste krone” til kommunen.

“Regeringen og støttepartierne havde utrolig mange gode ideer op til folketingsvalget, men faktum er nu, at den demografiske udvikling tvinger os til store omstillinger, for vi bliver ikke kompenseret for flere børn og ældre”, siger han.

Borgmesteren erkender, at de ca. 100 færre stillinger, som den administrative besparelse på 8 pct. svarer til, vil presse administrationen til det yderste, en vurdering, som DM-tillidsrepræsentant Mette Sejerup Rasmussen deler. Hun er samtidig oprørt over, at politikerne med budgetaftalen ønsker at indføre en “firedages arbejdsuge for visse grupper af medarbejdere på det administrative område”. Et tiltag, der på sigt skal føre til en millionbesparelse.

TR i Kolding: Tag ansvar

I Kolding Kommune møder de kommende års millionbesparelser ikke stor forståelse hos fællestillidsrepræsentant for de 7.000 medarbejdere Hanne Thomsen.

“Det er voldsomt, og jeg kan ikke forstå, at vi er nået hertil, for vi var ude i en tilsvarende besparelse sidste år. Dengang lovede politikerne, at det ikke skulle ske igen”.

Hanne Thomsen kritiserer samtidig, at byrådet udmønter de fleste besparelser som generelle rammebesparelser frem for at pege på områder, der skal nedprioriteres. Eneste konkrete tiltag er indtil videre en besparelse på ledelse og administration på 10 mio. kr. svarende til 20 stillinger.

DM-tillidsrepræsentant Kristina Ladager er enig.

“Lige nu er der en frustration, fordi vi allerede sidste år blev skåret ind til benet. Så vi har en forventning om, at politikerne løfter det her og finder ud af, hvor pengene skal hentes, og ikke mindst hvad vi fremadrettet ikke skal lave. Det er ledelsens ansvar, ikke medarbejdernes”, siger hun

 

Disse kommuner skal også spare


Gribskov Kommune
vil over de næste år spare 75 mio. kr., et beløb som skal findes på blandt færre eksterne konsulenter og færre bade og mindre rengøring til ældre.

I Haderslev Kommune har byrådet besluttet at spare 48,2 mio. kr. næste år, en tredjedel af de knap 189 mio. driften skal reduceres med over fire år. Det betyder blandt andet lukning af botilbud og nedlægning af 42 stillinger.

Hørsholm Kommune skal spare mellem 35 og 45 millioner kroner årligt de næste år. Det sker blandt ved at droppe planlagte anlægsprojekter og ved at reducere administrationsudgifter, herunder ”centrale lønpuljer” og ”kompetenceudvikling”, med 7 mio. kr. 

Socialforvaltningen i Københavns Kommune har udmøntet en besparelse på i alt 12 mio. kr., herunder seks mio. kr. på administration. Der er fjernet stillinger svarende til 25 årsværk, heraf er seks indstillet til afskedigelse.

}