Dansk Magisterforening

Leder af animationsuddannelse fratræder

Morten Thorning er fratrådt sin stilling som uddannelses- og centerleder på The Animation Workshop (TAW) pr. 1. november. © The Animation Workshop/VIA University College

Del artikel:

Morten Thorning, der igennem tre årtier har opbygget en animationsuddannelse i Viborg, fratræder. I sommer fik Morten Thorning en advarsel, efter at en revision afslørede en lang række uregelmæssigheder i økonomiforvaltningen.

Professionshøjskolen VIA skal se sig om efter en ny leder til den prestigefyldte animationsuddannelse i Viborg.

Morten Thorning, der igennem tre årtier har fungeret som uddannelses- og centerleder på The Animation Workshop (TAW), er fratrådt sin stilling 1. november. Ifølge en pressemeddelelse fra VIA sker fratrædelsen, efter at direktionen i VIA har foretaget en større omstrukturering af uddannelsen.

I den forbindelse har der vist sig ikke længere at være grundlag for at fortsætte samarbejdet på en for begge parter tilfredsstillende vis, hedder det i pressemeddelelsen.

Kritik af advarsel

Professionshøjskoledirektør Kirsten Bundgaard ønsker ikke over for Magisterbladet at kommentere yderligere på Morten Thornings fratrædelse, da det er en personsag.

“Vi har drøftet forskellige muligheder, men har ikke kunnet nå frem til en aftale, der er hensigtsmæssig og tilfredsstillende for begge parter efter omorganiseringen af TAW. Derfor er der ikke længere grundlag for at fortsætte samarbejdet”, siger Kirsten Bundgaard.

Hun ønsker heller ikke at uddybe, om det har haft betydning for sagens udfald, at en række forvaltningseksperter i seneste nummer af Magisterbladet kritiserede VIA’s øverste ledelse for i august at have ladet Morten Thorning slippe med en advarsel. Advarslen blev givet, på baggrund af at en lang række uregelmæssigheder fandt sted i TAW’s økonomiforvaltning under hans ledelse.

“Men vi har taget de nødvendige skridt for at sikre økonomien fremadrettet på TAW”, siger Kirsten Bundgaard.

Fortsat stort minus i regnskabet

Magisterbladet beskrev i sit oktobernummer, hvordan økonomien på TAW i løbet af en toårig periode blev kørt i sænk med Morten Thorning ved roret.

Ud over et budgetunderskud på 12,7 millioner i 2017 og 2018 afslørede en revision i sommer, at TAW’s uddannelses- og centerleder i løbet af den toårige periode købte ydelser af sin familie for 678.000 kroner, at han rejste på første klasse og at der på VIA’s regning er sket en “ikke ubetydelig afholdelse af omkostninger for eksterne gæster”, uden at der foreligger en faglig begrundelse.

Regningen for overskridelserne skal betales af VIA’s overordnede rammebevilling, der også finansierer fx lærer-, pædagog- og sygeplejerskeuddannelserne i hele Region Midtjylland.

En aktindsigt i TAW’s regnskaber, som Magisterbladet har fået, viser, at et betydeligt budgetunderskud fortsat plager uddannelsen. Halvårsregnskabet for 2019 viser således et minus efter 2. kvartal på 2.358.370 kroner.

Beklager sin afgang

Den ændrede organisering betyder, at René Foli, der er uddannelsesdekan for alle storytelling-, design- og businessuddannelser, er indtrådt som overordnet leder af TAW – understøttet af forskningschef Anders Bisgaard.

Ifølge pressemeddelelsen fra VIA beklager Morten Thorning selv sin afgang, men udtaler:

“Efter 31 år på jobbet som leder af TAW ved jeg, at det er en organisation i international topklasse, som har stærke fremtidsudsigter og den portefølje af kompetencer, der skal til, for at det gode arbejde kan fortsætte. Jeg ønsker VIA og den nye ledelse al mulig held og lykke med opgaven og glæder mig til at følge The Animation Workshops fremtidige udvikling”.

Han har derudover kun ønsket at understrege over for Magisterbladet, at de organisatoriske ændringer i TAW har været undervejs siden 1. januar 2019, altså inden revisionsrapporten afdækkede problemer med hans økonomiforvaltning.

}