Dansk Magisterforening

Månedens gang på #SoMe

Lasse Højsgaard
Del artikel:

Magisterbladet har været på internettet og bringer her højdepunkter fra decembers små og store retoriske kampe på de sociale medier.

Bar mave og håret tilbage
Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers har tidligere slået fast, at studerende skal have plads til at fejle. Første nytårsdag viste han klædelig selvironi med dette billede og opslag på Facebook: “I 2019 skal vi gøre op med perfekthedskulturen. Jeg startede godt ud med at vise lidt mave under et liveinterview på DR1. Godt nytår!”

Foto: Screendump fra Facebook

Krænk, krænk, krænk!
Decembers SoMe-basker må uden tvivl være universiteternes krænkelsespolitikker og i særdeleshed sagen på CBS, hvor en viceinstitutleder beklagede over for en udenlandsk forsker, at man afsang “Den danske sang er en ung blond pige”. Sjældent har en to år gammel hændelse kunnet skabe så meget rock i synagogen. Statsministeren, justitsministeren, forskningsministeren og en lang række politikere hastede til Facebook for at lufte deres indignation.

“Det kan simpelthen ikke være rigtigt”, skrev statsministeren, der var “noget chokeret”. Hovedpersonen selv, viceinstitutleder Mads Mordhorst, forsvarede sig på Facebook med, at han var blevet “tolket ind i en identitetspolitisk ramme, som jeg ikke deler”. Det opslag blev svaret med en ren skraldespand af hån og forbandelser. Det var så galt, at selv den liberale debattør Jacob Mchangama, som først havde kaldt til våben, måtte korse sig: “Hvis man i en strid om grænserne for politisk korrekthed på universiteter anklager dem, man er uenig med – her en institutleder på CBS – for “landsforræderi”, så er man nok selv en del af problemet med illiberal identitetspolitik”, skrev han om tilsviningen af Mordhorst.

“Virkelig skidt historie”
En af 2018’s mest tåkrummende politiske historier – regeringens fyring af Klimarådets formand, Peter Birch Sørensen – fik et ekstra bølgeskvulp i begyndelsen af det nye år. Information kortlagde forløbet omkring fyringen, og det fik Det Konservative Folkepartis næstformand, Michael Ziegler, til åbent at skamme sig over den regering, hans parti er en del af: “Virkelig skidt historie. Den sidste tvivl er væk! Formanden for Klimarådet blev fyret, fordi han talte ­@ven­stredk imod. Hvis man ikke vil udfordres, så skal man altså lade være med at nedsætte råd. Ikke fyre formanden!! #dkpol”, tweetede Ziegler.

Familie frem for rektor­stilling
Afgående rektor Mads Tofte sagde farvel til IT-Universitetet ved en reception den 12. december. Her fortalte han, at han rejser til udlandet, da de danske myndigheder har givet afslag på, at hans adoptivdatter kan komme til landet: “Mads Tofte og familie kan ikke være lovligt sammen i Danmark, så nu stævner han ud mod Caribien, fortæller han under festlig og rørende afskedsreception på @ITUkbh #dkbiz #dkpol”, rapporterede Janus Sandsgaard, fagchef i Dansk Erhverv, i et tweet. “Endnu et eksempel på gak udlændingelovgivning, der betyder, at vi sender guld ud af Danmark #udd­pol #dkpol”, kommenterede radikale Sofie Carsten Nielsen.

Klima på Løkkes top 3
SoMe har om ikke gjort demokratiet fladere, så i hvert fald skabt nogle genveje for indflydelse. På 2018’s næstsidste dag spurgte statsminister Lars Løkke Rasmussen på Twitter, hvilke emner han burde berøre i sin nytårstale. Det gav godt over 500 indlæg, hvor “klima” var det oftest gentagede ord. “Godt bud. I hvert fald på min top 3”, svarede statsministeren til en af klimaopfordringerne.

Penge til de svage brændt på offentligt bål
Balladen om den formodede svindlerske Britta Nielsen skabte en masse dårlig karma omkring satspuljen, som hun angiveligt lænsede for 111 millioner. Det fik regeringen og DF til simpelthen at nedlægge puljen. Kritikere har blandt andet efterlyst evaluering og effektmåling af de projekter, pengene bruges til. I forargelsesrusen glemte mange dog, at det er tiltag for de allersvageste, som tæppet nu rives væk under. “Det er rimelig åbenlyst, at hvis du er hjemløs, det er koldt, og du er sulten, så har det nok en vis effekt at have et satspuljefinansieret sted at gå indenfor og få varme og sund mad”, skrev Kira West, leder af værestedet Reden på Vesterbro, på Facebook. 


}