Dansk Magisterforening

6 gode råd: Sådan får du et godt jobskifte

Ole Obitsø
Del artikel:

Hvornår er det rette tidspunkt for at skifte job? Hvordan bliver du sikker på, at du har fundet den rette arbejdsplads? Og hvordan kommer du godt i gang med dit nye job? Vi giver dig de bedste råd til at få et godt jobskifte.

Danskerne starter oftere og oftere i et nyt job. Og danskerne er blandt de folkefærd i Europa, der skifter allermest job. Jobskiftet kan byde på nye rammer, muligheder og ambitioner. Men det kan også tappe dig for energi i starten.

Med andre ord kan det være en stor omvæltning i dit liv, som kan føre meget positivt med sig, hvis du håndterer det rigtigt.

Men hvordan gør du overhovedet det? Og er et jobskifte overhovedet det rette for dig? Det har vi fået Elisabeth Ungar, der arbejder som erhvervspsykolog og er kandidat i psykologi fra Københavns Universitet, til at forklare.

Manglende motivation er en advarselslampe
“Det er en vigtig faktor, om du kan bevare dit engagement på dit arbejde. Hvis du føler, at det hele er lidt ligegyldigt, er det et meget godt tidspunkt at tænke på, om du skal ruske op i det hele. Du kan gøre det ved at tale med din chef og få andre opgaver. Men er det ikke en mulighed, så er det en god grund til at skifte job. Det kan også være, at arbejdspresset er for stort, du føler dig stresset, eller arbejdspladsen har nogle værdier, du ikke kan stå inde for”.

Led efter en gnist
“Du skal finde ud af, hvad du gerne vil hen imod. Hvis du kan mærke, at det tænder en gnist, og du bliver glad alene ved tanken om at skulle arbejde der, så er det et godt tegn på, at du skal slå til. Det kan være tanken om at gøre en forskel eller lære noget nyt, det tænder dig. Vi skal ikke bare skifte job, som vi skifter underbukser. Men forandring fryder for mange mennesker. Og du kan skabe nyt engagement ved at ryste posen”.

Find ud af, hvad du egentlig vil
“Nogle gange søger vi et nyt job med for stort fokus på det, vi allerede kan, frem for alt det, vi gerne vil. Hvis du vil lære eller prøve noget andet, så skal du finde ud af, hvad det er. Det, du kan, og det, du vil, er ikke altid det samme. Du kan blive gladere og få et bedre jobskifte, hvis du bruger muligheden til at undersøge, hvad der reelt driver dig, så du kan genfinde din motivation”.

Gå positivt til det nye job
“Du skal tro på, at du får en god start. Den positive energi kan hjælpe dig godt i gang. Der vil også være ting, der er anderledes end før. Du skal tage de ting og se på, hvordan de er positive. Du kan lære noget af det. Du skal også bruge tid på at få det godt socialt på arbejdspladsen. Gå med kollegerne til frokost, og tal med dem. Men du skal have overvejet, hvor meget energi du har til det sociale. For det tager også energi at starte et nyt sted, og du har også brug for dage, hvor du bare slapper helt af og lader batterierne op igen. Du skal nok ikke melde dig til at arrangere julefrokosten, hvis du derhjemme også har travlt med små børn”.

Forventningsafstem med din nye chef
“Du skal turde spørge, hvad der skal til, for at du har klaret dig godt. Og du skal selv sige, hvad du har brug for for at performe bedst muligt. Vi vil alle utroligt gerne gøre det godt, men hvis vi ikke ved, hvad der skal til, kan vi knokle i døgndrift uden nogensinde at få ro på. Hvis vi ikke kender vores mål, så er det meget stressende og ubehageligt”.

Giv dig selv tid, før du elvaluerer på jobbet
“Du kan sætte dig en lille evalueringsdag efter tre eller seks måneder. Du kan godt møde bump i starten, men hvis du hele tiden sætter spørgsmålstegn ved, om du har gjort det rigtige, kan du godt blive drænet for energi. Derfor er det en god idé at vente lidt, før du rent faktisk ser på, om det har været et godt skifte. Du giver på den måde også dig selv rum til at give den en skalle, så du kan få en god start. Mange har også en honeymoonfase i starten, hvor alt er spændende. Derfor er det fint at være opmærksom på, at hverdagen kommer igen, før du evaluerer”. 

}