Dansk Magisterforening

6 gode råd: Sådan får du job i medicinalbranchen

Julie Elmhøj
Del artikel:

I medicinalbranchen er lønniveauet højt, internationaliseringsgraden stor og jobmulighederne mange. Alligevel er det en branche, som forholdsvis få DM’ere søger job i. Og det er en skam, for der er mange fordele ved at arbejde i det, der bliver kaldt en af de mindst konjunkturfølsomme brancher i Danmark. Her er derfor seks råd til, hvordan du får job i medicinalbranchen.

Sæt dig ind i branchen
Når du søger job, er regel nummer et, at du skal gøre dit hjemmearbejde grundigt. Det gælder naturligvis også – eller måske ikke mindst – i medicinalbranchen, som er en af de brancher, der i særlig høj grad søger specialiserede og ambitiøse medarbejdere. Start derfor med at sætte dig ordentligt ind i medicinalområdet. Undersøg, hvilke firmaer der kan være relevante for dine kvalifikationer. Og undersøg, hvilke jobfunktioner der kan matche dine kompetencer.

Der findes 200-300 jobtitler inden for medicinalbranchen, og selvom titler som Regulatory Affairs Professional, Bioinformatics Research Scientist, Pharmacovigilance Analyst og Applied Technology Laboratory Specialist kan virke indforståede, så lad dig ikke skræmme: Der ligger altid en konkret arbejdsfunktion bag titlen, og din opgave er at finde ud af, hvilke funktioner der passer til dig.

Kortlæg dit netværk
Du kan med fordel kortlægge dit netværk for at finde ud af, hvem du kender, der kan hjælpe dig med at få indsigt i branchen. De fleste kender altid en, der ved noget. Måske har du brugbare kontakter fra tidligere ansættelser, fra dit studie eller fra fitnessklubben? Tøv ikke med at kontakte vedkommende, og husk, at når du rækker ud til andre mennesker, så anerkender du dem samtidig for deres viden og erfaring – og det sætter langt de fleste pris på. Samtidig skal du vide, at jo skarpere du er på, hvad du ønsker, desto lettere bliver det at opnå.

Formuler derfor ret præcist for dig selv, hvad du vil have ud af at kontakte folk i dit netværk, der har kendskab til medicinalbranchen. Det kan også være en god ide at finde ud af, hvornår medicinalvirksomhederne afholder arrangementer, som giver mulighed for at møde dem ansigt til ansigt. Særligt de store medicinalvirksomheder afholder hvert år en række events, blandt andet karrieremesser, virksomhedsbesøg, workshops og case competitions, hvor du har mulighed for at få viden om virksomhederne.

Vær ambitiøs og målrettet
Medicinalbranchen er en branche med høje lønninger, internationale karrieremuligheder og – fordi det er en branche i vækst – gode jobmuligheder. Men det betyder også, at du skal være ekstremt ambitiøs, målrettet og helst have en baggrund inden for naturvidenskab, hvis du skal optimere dine chancer for at få job i en branche, der er kendt for at være en af de mindst konjunkturfølsomme brancher herhjemme. Når du søger job i særligt de store medicinalvirksomheder, konkurrerer du nemlig ikke kun med de bedste kandidater fra Danmark, men også fra Europa og ofte fra hele verden.

Har du en baggrund inden for humaniora eller samfundsvidenskab, skal du dog langtfra give op. Selvom 85 procent af DM’s medlemmer, der arbejder inden for medicinalområdet, har en naturvidenskabelig baggrund, arbejder medicinalindustrien i stigende grad med at tilpasse deres produkter patienternes behov, hvilket betyder, at branchen bl.a. har mange antropologer ansat. Også i emballagedesign, it, kommunikation og stabsfunktioner efterspørger branchen medarbejdere med andre uddannelsesbaggrunde.

Omsæt din viden og dine ideer til salgbare produkter
Gode tal på bundlinjen. Det er groft sagt, hvad medicinalbranchen centrerer sig om. Det betyder også, at ansætterne i branchen har en forventning om, at du kan og vil bruge din faglige viden til at få ideer, der kan omsættes til salgbare produkter. Ansætterne leder efter kandidater, der har viljen og evnerne til at være på en del af arbejdsmarkedet, hvor økonomi og forretning er dagsordensættende. Du skal med andre ord helst få et kick ud af, at det er salg, omsætning og bundlinje, der er afgørende for firmaets retning og de beslutninger, der skal tages.

Kontakt rekrutteringsfirmaer
Du kan med fordel kontakte de internationale rekrutteringsfirmaer i Danmark, som blandt andet er specialiserede i medicinalbranchen. Rekrutteringsfirmaerne er højt specialiserede og kan hjælpe dig med, hvilke muligheder du har, og hvad du skal gøre for at komme i betragtning til et job. Når du kontakter dem, så start med at præsentere dig selv og sig, at du er interesseret i at få en dialog om dine karrieremuligheder i branchen. Ligesom med alle andre henvendelser er det en god ide, at du på forhånd er klar på, hvad du vil have ud af at tage kontakt, så du ikke spilder hverken firmaets eller din egen tid.

Læg vægt på projektledelse, tværfaglighed og internationalisering
Tre ord, der går igen, når man taler med ansættere i medicinalbranchen, er: internationalisering, tværfaglighed og projektledelse. En af branchens kendetegn er, at man ofte arbejder på større projekter, hvor man er en del af et internationalt hold med samarbejdspartnere fra Europa eller resten af verden. Derfor er det et stort plus, hvis du har erfaring med at arbejde tværfagligt og kan dokumentere, at du har international erfaring. Det kan være gennem tidligere udstationeringer, studieophold, praktik eller andet form for internationalt arbejde.

Samtidig skal du vide, at medicinalbranchen er i konstant udvikling. Nye systemer, processer og kompetencer udvikles hele tiden, og vil du arbejde i medicinalindustrien, skal du – ligesom i mange andre brancher – være indstillet på, at dit arbejdsliv i høj grad vil være præget af omskiftelighed. Nye fokusområder, nye strategier og nye arbejdsområder er en del af hverdagen, og som medarbejder må du forvente at blive rykket rundt mellem afdelinger og lokaliteter.

Kilder: Finn Dahlslund, karriererådgiver, Dansk Magisterforening, Brancheanalyse: medicinalindustrien 2017 og rekrutteringsfirmaet Hays. 


}