Dansk Magisterforening

Her er vores løn

© Tor Birk Trads

Ole Obitsø
Del artikel:

Fire nyuddannede medlemmer af Dansk Magisterforening fortæller her, hvad deres løn er – og fortæller, hvorfor de gerne vil tale om den.

Anders Bloksgaard Rathe
31 år
Uddannet cand.mag. i historie og ­kulturarvsformidling ved Aalborg ­Universitet i 2015.
Arbejder som formidler og historiker i afdelingen Læring ved Vardemuseerne. Det er hans første job, efter at han blev færdiguddannet.
Månedsløn inklusive pension: 29.398 kr. for 37 timer om ugen.


Foto: Tor Birk Trads

“Jeg har ikke noget problem med at tale om det.

Det er noget, jeg taler meget med mine venner om. Det er interessant at høre om, hvordan de får mere i løn, eller om de får andre fordele.

Men det er ikke kun lønnen, man så skal tale med hinanden om. Det er også arbejdsopgaverne i forhold til lønnen. Uden den kontekst er det lige meget. For så forstår man den ikke. Og det styres også af nogle helt andre kræfter end dig selv. Du er ikke lig med din løn.

Jeg har en iboende tanke om, at vi altid får for lidt i løn. Vi skal altid stile mod en højere løn. Men det kan godt være, det faktisk er et tabu med kollegerne. Det er måske mere sikkert at snakke med nogen, der ikke er en del af den verden, om det. Der er også noget “du skal ikke tro, du er bedre end mig” over det.

Vi skal helt sikkert blive bedre til at snakke om det. Det er godt, for så kan vi sikre os, at vi får den rette løn og ikke bliver snydt. Og det tror jeg, særligt vi unge kan være gode til”.

Thea Emborg Hansen
28 år
Uddannet cand.mag. i dansk ved ­Københavns Universitet i september 2017.
Arbejder i et vikariat som AC-medarbejder på Rigshospitalet. Blev ansat i januar 2018. Det er hendes første job.
Månedsløn inklusive pension: 26.989 kr. for 32 timer om ugen.


Foto: Thomas Steen Sørensen

“Jeg synes ikke, det er blufærdigt at tale om. Jeg har talt med mange venner om det, fordi jeg er nyuddannet og gerne vil vide mere om, hvad man kan kræve i løn. De har også været meget åbne.

Men jeg er i tvivl om, hvorvidt jeg ville turde spørge mine kolleger om det. Jeg er ikke sikker på, om de vil være åbne om det, eller om de synes, det er privat. Derfor holder jeg nok igen. Man vil jo gerne have et godt forhold til sine kolleger og ikke gøre det til en konkurrence.

Jeg tror, vi skal være mere åbne om det. Jeg kan ikke se, at det er farligt at vide. Det kan være med til at belyse, hvis der er steder, hvor folk ikke får en ordentlig løn.

Jeg tror også, det kan være med til at fjerne det lighedstegn, vi sætter mellem personlig værdi og vores løn. Det er ikke sådan, løn reelt fungerer.

Det lyder nemt at sige, men jeg ville også fortælle det, hvis jeg fik over 40.000 kroner i måneden”.

Pernille Manicus
27 år
Uddannet cand.mag. i medievidenskab ved Aarhus Universitet i 2017.
Arbejder som kommunikations- og ­pressemedarbejder ved Midt- og Vest­jyllands Politi.
Månedsløn inklusive pension: 23.000 kr. for 30 timer om ugen.


Foto: Tor Birk Trads

“Jeg er da stolt af at have fået et job, hvor jeg får en løn, der er tre gange højere, end jeg er vant til på SU. Hvorfor skulle jeg ikke have lyst til at råbe det ud til verden? Det er stort at have en stabil indkomst.

Jeg er ikke bange for at tale om det. Men jeg kan godt mærke, at det ikke er noget, man bare snakker om i kantinen. Og hvis jeg snakkede med nogle om det, hvor de fik blussende kinder og ikke følte sig komfortable, så ville det nok smitte af på mig.

Men jeg forstår udmærket godt, at lønniveauerne kan være som nat og dag. Også inden for samme fagområde. Jeg har ikke 10 års erfaring som den person, der måske sidder ved siden af mig. Det kommer da ikke bag på mig.

Hvad er det værste, der kan ske? Jeg er nok meget firkantet om, at jeg synes, det er fint at tale om. Der er ikke nogen, der skyder dig i foden, hvis du siger det. Og vi så jo under OK 18, at mange sygeplejersker lagde deres lønseddel frem. Det bidrager til en debat, der ellers ville være forvrænget og fyldt med forkerte oplysninger. Alle bliver klogere – også én selv”.

Anders Kilgast
30 år
Uddannet cand.mag. i historie og ­journalistisk formidling ved Aalborg ­Universitet i 2015.
Arbejder som museumsinspektør på ­Sydvestjyske Museer. Det er hans andet job, efter at han blev færdiguddannet.
Månedsløn inklusive pension: 32.070 kr. for 37 timer om ugen.


Foto: Tor Birk Trads

“Jeg kan ikke se, hvorfor jeg skulle skjule det, nu hvor jeg er på overenskomst. Men jeg tror, jeg ville holde mere igen, hvis jeg selv havde forhandlet mig til min løn. Alligevel ville jeg nok gerne snakke om det. Fordi jeg ville være interesseret i at se, om jeg havde forhandlet dårligt.

Som nyuddannet ved jeg heller ikke, præcis hvad jeg faktisk bør få, ud over hvad jeg kan finde af lønstatistik på nettet. Derfor er jeg glad for, at jeg er på en overenskomstbestemt løn. For jeg ville have svært ved selv at forhandle det og vide, hvad jeg er værd.

Vi har et lønskema, så jeg ved så nogenlunde, hvad folk tjener, der hvor jeg arbejder nu. Jeg har ikke oplevet, at det skaber misundelse. Det gør mig ret tryg at vide, hvad jeg bør få, og at jeg ikke bliver snydt.

Det kunne være fedt, hvis folk generelt var åbne over for det. Men jeg kan godt forstå, hvis man får en høj løn og tænker, at man risikerer at gå ned. Eller at de andre på en arbejdsplads synes, at man bør stå for skud, hvis der er en sparerunde. Det kan måske give en dårlig stemning at vide det”.

}