Dansk Magisterforening

6 gode råd: Sådan overlever du at bo hos dine forældre

Julie Elmhøj
Del artikel:

Bor du stadig hos dine forældre, selvom du er startet på studiet? Så er du langtfra den eneste. Nye tal viser nemlig, at hver sjette studerende bor hos mor og far. Her får du seks gode råd til, hvordan man overlever at bo sammen med sine forældre.

Skab klare rammer
Der kan være mange gode grunde til, at du bor hjemme hos dine forældre, selvom du for længst har passeret den alder, hvor du må stemme og køre bil. Måske er du én af dem, der har brugt utallige timer på BoligPortalen, uden at det er lykkedes dig at finde en bolig, der er til at betale. Eller også er du en af dem, der ganske frivilligt har valgt at blive boende hjemme, fordi det er hyggeligt, praktisk eller økonomisk smart.

Uanset hvad, så er det vigtigt, at I sammen aftaler nogle klare rammer for, hvordan I skal bo sammen. Selvom I formentlig allerede har boet sammen hele dit liv, er situationen en anden nu. Du er voksen og skal indgå i en ny form for fællesskab, og det kræver, at både du og dine forældre er enige om spillereglerne. Sæt jer derfor ned og aftal nogle klare regler for, hvordan I ønsker at bo sammen.

Overhold dine aftaler
Det kan måske lyde banalt, men det er vigtigt, at du overholder de aftaler, som du har indgået med dine forældre. Hvis du ganske frivilligt bor hjemme, fordi du synes, det er rart, er du sandsynligvis mere villig til at indgå de kompromiser, der skal til, for at det bliver gnidningsfrit – du føler dig heldig, fordi du har mulighed for at bo hjemme, og derfor er det heller ikke særlig svært at leve op til de krav, som dine forældre stiller.

Hvis årsagen til, at du bor hjemme, omvendt skyldes økonomi eller bolignød, kan det være svært at indgå de kompromiser, der skal til, for at du og dine forældre ikke går og hakker på hinanden. Alligevel skal du gøre alt, hvad du kan, for at overholde dine aftaler. Selvom du ikke skal opfatte dine forældre som roomies, så forsøg alligevel, om du kan gøre dig lige så umage, som du ville gøre, hvis du boede sammen med nogle bekendte, du gerne vil gøre et godt indtryk på.

Vær ærlig omkring dine ­følelser
Hvis du hører til en af dem, der synes, det er nedtur, at du stadig bor hjemme, så vær åben omkring det. Du har måske set frem til endelig at få frihed til at komme hjem langt ud på morgenen og til at lade opvasken stå, når det passer dig – og i stedet føler du dig som en forvokset teenager, der stadig er nødt til at liste ind ad hoveddøren efter introfesten i et beruset forsøg på ikke at vække dine forældre.

Det bedste, du kan gøre, er at være ærlig over for din mor og far. Fortæl, at du virkelig har glædet dig til at bo for dig selv, og at det føles nederdrægtigt, at du stadig sover på dit gamle børneværelse, selvom du egentlig er voksen og klar til at forlade reden. Det giver dine forældre større mulighed for at forstå, hvorfor du handler, som du gør. Måske får de ovenikøbet lyst til at fortælle om deres egen sårbarhed – for måske har de også gået og set frem til at få huset for sig selv? Jo mere åbne I er, desto større er chancen for, at det bliver rart for jer at bo sammen.

Få styr på magtbalancen
Det kan være svært for både dig og dine forældre at få styr på magtbalancen, så længe I bor sammen. Den forskydning, der helt naturligt opstår i forholdet mellem dig og dine forældre, når du flytter hjemmefra, sker ikke naturligt, så længe du bor hjemme. Men du er voksen, og det kan være svært for dine forældre at forstå, fordi jeres fysiske forhold ikke er forandret. Du bor hjemme, som du hele tiden har gjort, og jeres vaner er sandsynligvis de samme, som da du gik i gymnasiet. Derfor er det en kompliceret dans, du og dine forældre skal danse – for det kan være svært at redefinere dit forhold til dine forældre, når du ikke flytter.

Måske er du så heldig, at du er en af de få, der ikke har brug for at ændre på rollefordelingen, men langt de fleste har et behov for at blive betragtet som et voksent menneske – og derfor orker du heller ikke, at din mor igen-igen skal komme med formaninger om dit forhold til rengøring og sengetider. Men uanset hvad, så er du desværre nødt til at sluge, at det er dine forældre, der definerer husreglerne, så længe du bor hos dem. Det er dem, der har landlordhatten på, og dem, der har det sidste ord.

Skil tingene ad
Hvis du er en af dem, der oplever, at du nemt bliver irriteret på dine forældre, så kan det hjælpe at forsøge at skille tingene ad. Når du bliver frustreret over, at din far siger, at du skal huske at gå ud med skraldet, bliver du måske i virkeligheden irriteret over det faktum, at du bor hjemme. For når du tænker dig om, kan du sagtens se rationalet i, at skraldeposen ikke skal stå og lugte på dit værelse.

Forsøg derfor at skille tingene ad. På den måde finder du nemmere ud af, hvad der i virkeligheden irriterer dig – og derved kan du forhåbentlig undgå en masse dumme skænderier, som måske handler om noget helt andet end det, I diskuterer.

Indvi dine forældre i dine planer

Måske er det et kæmpe antiklimaks for dig at bo hjemme, måske er det ikke, men under alle omstændigheder kan det være en god ide at indvi dine forældre i dine fremtidsplaner, så I i fællesskab er med på, hvad der skal ske. Måske er din plan, at du vil bruge det kommende år på at spare penge op, så du har mulighed for at lægge depositum til en lejlighed. Eller måske vil du bruge alle dine ledige timer på at finde et andet sted at bo.

Hvis dine forældre kender dine planer, så slipper du for, at de hele tiden prikker til dig for at finde ud af, hvad du har gang i. Samtidig giver du også dine forældre mulighed for at hjælpe dig med at lægge en strategi for, hvordan du opnår de mål, du har sat dig. Held og lykke!

Kilde: Maja Vain Gilbert, psykolog, stifter og leder af UngTerapi, som er specialiseret i at hjælpe unge og studerende, og Nordeas undersøgelse “Sådan bor unge i 2018” gennemført af analyseinstituttet YouGov. 

}