Dansk Magisterforening

Unge mænd bliver fravalgt til boliger i studiebyer

Ole Obitsø
Del artikel:

Er du kvindelig studerende, kan du nemmere få en bolig i København eller Aarhus. Cirka hver 10. udlejer af værelser i landets to største byer på boligportal.dk vil nemlig kun have en kvindelig lejer. Det er problematisk, mener Danske Studerendes Fællesråd.

Kvindelige studerende er flere steder i høj kurs, når der bliver slået ledige værelser op på nettet i København og Aarhus.

“Pige, der studerer/arbejder, foretrækkes”.

“Udlejes til kvindelig studerende”.

“Værelset udlejes frem til og med august 2020 til ikke-­rygende, kvindelig studerende på 20-25 år”.

Sådan lyder det i tre opslag om ledige værelser i København og Aarhus på boligportal.dk – begge byer, hvor der er store udfordringer med at skaffe boliger nok til nye studerende.

Magisterbladet har gennemgået de 100 senest opslåede værelser i henholdsvis København og Aarhus onsdag den 1. august på boligportal.dk.

I København søgte 11 ud af 100 udlejere af et værelse specifikt efter en kvindelig lejer. I Aarhus var det 10 ud af 100. Til sammenligning søgte to ud af 100 efter en mandlig lejer i København og én ud af 100 efter en mand i Aarhus.

Det finder Danske Studerendes Fællesråd problematisk.

“Folk bliver mere desperate efter at få et sted at bo, og nogle får en fordelagtig position på grund af deres køn. Det er urimeligt. Det er noget, vi bør gøre noget ved”, siger Sana Mahin Doost, der er forkvinde for Danske Studerendes Fællesråd.

“Det kommer til at gå ud over folks uddannelser, hvis ikke de har adgang til et sted at bo. Der skal være lige adgang, så jeg finder det bekymrende”, siger hun.

Hos Lejernes Landsorganisation er landsformand Helene Toxværd ikke overrasket over billedet.

“Det viser også, at det er udlejers marked, fordi vi har en vanvittig mangel på ungdomsboliger”, siger hun.

“Min fornemmelse er, at tallet er højere. De professionelle udlejere er jo kloge nok til ikke at skrive det i en annonce. Men derfor kan de jo godt have det som kriterie alligevel. Mit gæt er, at mange unge mænd bliver sorteret fra undervejs. Det løser sig først, når vi får bygget ungdomsboliger nok”, siger hun.

“Jeg gider ikke, at han skal slæbe damer med hjem”
Ifølge ligestillingsloven er det faktisk i orden at skrive, at man kun vil have en kvindelig – eller en mandlig – lejer.

“Så længe det er i din private bolig, hvor du selv bor og bare lejer et værelse ud”, siger Jakob ­Juul-Sandberg. Han er professor i privatret ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet.

Til gengæld er det ulovligt for professionelle udlejere og i forbindelse med udlejning af en hel bolig, hvor udlejer ikke selv bor.

“Her må du ikke diskriminere på grund af køn, race eller etnicitet”, siger han.

En af dem, der lige nu har slået et værelse op til en ung kvinde, er Charlotte Natasja Roolfs fra København.

“Jeg søger efter en kvindelig lejer, for det er simpelthen det nemmeste. Jeg bor selv til leje og har lagt et kæmpe indskud. Og med kvinder bliver det pænt og ordentligt”, siger hun.

“Der er sikkert mange mandlige lejere, der er rigtig søde. Men jeg gider ikke, at han skal slæbe damer med hjem og ligge og stinke af bajere hver morgen. Jeg skal ikke opdrage på en 23-årig knægt. Hvis jeg skal have en søn, skal jeg selv føde ham, og det er for sent nu”.

“Det er vigtigt, at vi bryder de fordomme ned”
I 2017 klagede en mand til Ligebehandlingsnævnet over flere boligopslag, hvor der kun blev søgt en kvindelig lejer.

Ét af opslagene drejede sig om en hel lejlighed. Her fik han ret i, at opslaget var diskriminerende. Opslag, hvor der bare blev udlejet et værelse, var dog ikke diskriminerende, lød det med henvisning til retten til privatlivets fred.

Sana Mahin Doost fra Danske Studerendes Fællesråd anerkender, at det kan være rart som eksempelvis ung kvinde, der flytter til København, at få sig en anden kvinde som roommate.

“Selvfølgelig kan den enkelte have et behov for, at ens roommate har det samme køn”, siger hun.

Men:

“Der er en systematisk diskrimination i det, fordi det ofte baserer sig på fordomme om, at kvinder roder mindre. Jeg tror, det er vigtigt, at vi bryder de fordomme ned. Det bliver alligevel ofte gjort til skamme, og jeg tror ikke, at mænd er dårligere lejere end kvinder”, siger hun.

}