Dansk Magisterforening

Månedens gang på #SoMe

Lasse Højsgaard
Del artikel:

Magisterbladet har været på internettet og bringer her højdepunkter fra sommerens små og store retoriske kampe på de sociale medier.

Lummer ligestilling
Da højsommer blev til sensommer, trådte det nye tildækningsforbud – populært kaldet burkaloven – i kraft. Det affødte mange nedslåede og kritiske SoMe-kommentarer, især da DF-politiker Søren Espersen gned salt i såret med et opslag om “Muslimske Kvinders Befrielsesdag” garneret med et stockfoto af tre bikiniklædte damer: “Rigtigt mange er på vej fra Nørrebro – ud mod stranden. Tre af de tidligere inde­spærrede kvinder er allerede fremme, og vi fik lov at snuppe et foto #dkpol”, skrev Espersen. “DF’s ligestillingspolitik kan vist koges ned til, at Søren vil ha’ øjenlir og podiepir’...” kommenterede AAU-professor Thomas Ryberg.

Ministerens brede smag
Tommy Ahlers tiltrådte kort før den politiske sommerferie og fik derfor en blød start som uddannelses- og forskningsminister. Til gengæld sparkede han selv efterårssæsonen i gang med fynd og klem, da han i et interview i Euroman fortalte, at han har sex med både kvinder og mænd. SoMe-reaktionerne delte sig i to lejre. Mange fik travlt med at bruge tid på at fortælle, hvor uendeligt lidt de kerer sig om politikeres og i særdeleshed Ahlers seksuelle præferencer. Og så var der dem, der noterede sig ministerens åbenhed som en stærk og modig udmelding. Den gamle spinnestor Michael Ulveman var hurtigt ude med sin analyse på Twitter: “Tommy Ahlers bliver en stjerne i Venstre. En storbypolitiker med stærk trackrecord uden for politik, som partiet har manglet. Spår ham et kanonvalg! #dkpol @aahlers @ larsloekke”.

Drømmestudier skaber man selv
Juli kaster traditionelt altid en masse historier af sig om unge, der er eller ikke er kommet ind på deres “drømmestudium”. Det fik Radikale Venstres landsformand Svend Thorhauge, der desuden er leder af Akademiet for Talentfulde Unge, Midt, til at tweete en sidebemærkning: “PS: Drømmestudiet er ikke noget, man kommer ind på. Det er noget, man gør sit studie til, mens man læser. Det kræver flid og kærlighed. #uddpol #dkpol”.

Mobil-regler kom i SoMe-udvalg
Politisk rådgivning kan sagtens være en åben affære. Da man i Frankrig vedtog at forbyde mobiltelefoner i undervisningstiden, twee­tede Ida Auken fra Radikale Venstre åbent til en flok forskere i læring og teknologi med spørgsmålet: Hvad tænker I om dette her? “Forkerte vej, synes jeg. Mobiltelefon er en del af verden, og børn skal lære at begå sig i verden. Så dannelse og empowerment frem for forbud”, svarede AU-professor Peter Lauritsen. “Naturlig konsekvens af et hensyn til børns hjernes skrøbelighed. Fokus, læring og sociale kompetencer kræver en hjerne, der kun er til stede ét sted – og ikke konstant på vej i Tivoli mentalt. Så herfra. @ Merete­Riisager – hvad siger du?” svarede lægen og debattøren ­Imran Rashid, og så kørte diskussionen livligt for og imod mobiler og skolernes ret til selv at indføre forbud eller lade være. ­Andreas Lieberoth, adjunkt ved DPU, kunne fortælle, at han er i gang med at indsamle data om skolernes mobilregler, og således kunne alle se frem til en yderligere kvalificeret debat.

Månedens Brinkmann
Man glemmer hurtigt, men for en måneds tid siden handlede en stor del af danskernes samtaler om VAR-domme, Neymar-film og brændte straffespark. Efter Danmarks ­nederlag og exit kom AAU-professor Svend Brinkmann med en lille psykologisk førstehjælpskasse: “Kognitiv terapi: Vi havde fortjent at tabe! – Psykoanalyse: Husk, at fodbold bare er sublimeret seksualitet! – Narrativ psykologi: Men en god historie! – Eksistenspsykologi: Livet er tragisk – vi skal alle dø! – Positiv psykologi: I min verden vandt vi!  #vmdk”.

}