Dansk Magisterforening

Klimaet skal prioriteres politisk

Del artikel:

LEDER af Camilla Gregersen

Velkommen tilbage fra en solrig sommerferie.

Midt i sommerglæden har der været nyheder om varmerekorder, uslukkelige skovbrande og meldinger om uhørt tørke, mens der andre steder i verden har været oversvømmelser. Den vedvarende varme her i landet har nok fået os alle til at reflektere over, om forandringer i vejr, vandstande og årstider bliver en del af vores fælles fremtid.

Nu kan man ikke tage en enkelt solrig sommer som bevis for noget som helst. Men de sidste år har mange eksperter – heriblandt en del af DM’s medlemmer – entydigt meldt, at det nu er sidste udkald for handling, hvis større klimaforandringer skal undgås. Hav­isen ved Arktis smelter, og der er iltsvind i de kystnære områder for blot at nævne to indikatorer på forandringer.

Vi må derfor spørge: Har politikerne klimaet højt nok på dagsordenen? Og bliver der lyttet til de eksperter, der påpeger, at klimaet skal tages alvorligt? Det virker ikke, som om det er en politisk topprioritet. De politiske klimaudspil fremstår oftere som politisk profilering end som oplæg til reel handling.

Politisk er der ellers meget at gøre: Der skal investeres i nye energiformer. Transportområdet bør i en rasende fart omstilles til elbiler, eltog og elbusser. Politikerne kan vedtage afgifter på flyrejser og andre forbrugsgoder med høj CO2-udledning, og der skal forskes i nye miljøløsninger inden for alle brancher.

Det er også oplagt at se på, om de finansielle investeringer styrker bæredygtighed. Ofte gør de ikke. Derfor er det positivt, at DM’s pensionskasse, MP Pension, i foråret besluttede at ekskludere en række selskaber, der beskæftiger sig med udvinding af fossil energi, og at MP Pension har frasolgt børsnoterede aktier inden for kul og tjæresand. Det er absolut fornuftigt, at pensionsmilliarderne investeres med omtanke for klimaaftryk.

Vi skal prioritere bæredygtige løsninger, så landbrug, transportsektor, fødevaresektor og privatpersoner trækker i klimavenlig retning. Den kortsigtede økonomiske regning, der evt. kommer ved at prioritere miljøet, er en investering for at forebygge en fremtid, hvor store økonomiske skader vil være de mindste af vore bekymringer.

Til efteråret vil regeringen præsentere en samlet klimaplan. Der lægges op til at træde nye veje, og jeg bifalder, at regeringen nytænker initiativer. Men det må ikke fjerne fokus fra at reducere udslippet af CO2 nu. Vi kan ikke vende udviklingen alene, men vi kan være med til at vise en vej frem. Hvis vi vælger at gå forrest, vil vi hurtigt opdage, at vi ikke går alene.

Vi har ikke brug for skåltaler, spin og “varm luft” fra Folketingets partier. Den vigtige samfundsdebat om klima, som den hede sommer har bragt med sig, må ikke ende som tom snak i et valgår. Vi har brug for løsninger og handling. Og vi har brug for at lytte til eksperterne.

Derfor er det godt, at regeringen har meldt ud, at den vil indkalde eksperter fra blandt andet forskningsinstitutioner for at pege på muligheder for, hvordan Danmark bliver CO2-neutralt. Det gør mig stolt, at DM’s medlemmer kan yde et bidrag. Vi vil i DM følge, hvordan politikerne forvalter rådene. 

}