Er du kvindelig studerende, kan du nemmere få en bolig i København eller Aarhus. Cirka hver 10. udlejer af værelser i landets to største byer på boligportal.dk vil nemlig kun have en kvindelig lejer. Det er problematisk, mener Danske Studerendes Fællesråd.
I fremtiden bliver der færre unge i den uddannelsesparate alder. Hvis regeringen fortsætter med at lukke færre ind på uddannelserne, så kan vi stå med et stort samfundsproblem, mener flere uddannelsesforskere.
Uddannelses- og Forskningsministeriets omstridte dimensionering af uddannelser er en succes, konkluderer ministeriet selv i en evaluering. Men rapporten medtager effekter, der ikke har noget med dimensioneringen at gøre.
Næsten 70 pct. af alle udenlandske dimittender fra et dansk universitet arbejder ikke i Danmark 21 måneder efter endt uddannelse, viser nye tal. Helt uacceptabelt, mener DF.
Eksplosioner på solen er skyld i lammelsen af alt fra telekommunikation til flytrafik. Og i 2017 kom solstorme på den danske beredskabsliste som noget, samfundet skal gardere sig imod. “Det er vores afhængighed af moderne teknologi, der gør os skrøbelige over for solstorme, men vi kan blive bedre til at forudsige dem”, siger astrofysikere.
Astrofysiker Line Drube skal rådgive FN, hvis en faretruende asteroide har kurs mod jorden – altså “de mindre asteroider, som måske blot ødelægger noget på størrelse med København eller Danmark”, forklarer hun.
Film og tv er fyldt med dystopiske fortællinger om hærgende vira. Men i virkelighedens verden er vi ret beredte, fortæller en dansk biokemiker, der har opfundet et apparat, der kan teste for alle kendte vira i verden på én gang.
Epidemiolog Steen Ethelbergs fornemmeste opgave er at forebygge smitsomme sygdomme – og forhåbentlig komme de multiresistente bakterier i forkøbet. En opgave, der er lige så vigtig som altid, mener han.
Frygten for atomkraft er overdrevet, mener Bent Lauritzen, der er en af Danmarks førende kernefysikere. Det er afbrændingen af fossile brændstoffer, vi skal være bange for.
En forsker og en formidler har udgivet en guide til de overbekymrede med syv råd til, hvordan man kan optræne en skepsis over for alt det farlige, vi bombarderes med, og som de mener, organisationer, politikere, forskere og medier holder gang i.
Ligestillingen i private virksomheders bestyrelser er langt mindre end i statens virksomheder. Der er for meget sniksnak, og lovgivningen bliver ikke efterlevet, lyder kritikken.
Prekarisering er et alvorligt samfundsproblem, der gør arbejdslivet usikkert, underminerer fællesskaber og forringer arbejdsforholdene for en stor gruppe akademikere. Løsningen kræver radikale midler og solidaritet fra fastansatte og fagforeninger, vurderer fire forskere, der netop har udgivet en akademisk bog om fænomenet.
I 2017 var hver femte medarbejder inden for sport og kultur ansat i en tidsbegrænset stilling, viser en opgørelse fra Eurostat. For institutionerne betyder det et videnstab, for både faste og løse medarbejdere medfører det ringere ansættelsesvilkår, påpeger eksperter.
Flere små og mellemstore museer forventer ifølge en rundspørge at fyre medarbejdere i de kommende år som følge af regeringens grønthøster. I Svendborg spejder museumschefen efter de penge, der skulle omprioriteres, men indtil videre kun er sparet væk.
Allerhelst ville formidlingschefen på Danmarks Forsorgsmuseum koncentrere sig om at indsamle og fortælle historier om dem, der ellers aldrig bliver lyttet til. Det er svært i en nedskæringstid.
Jo mere man bruger ny målstyring som ledelsesredskab, desto dårligere bliver arbejdsmiljøet, viser undersøgelse. Samtidig øges fokus på kvantitet frem for kvalitet.
Hvad kan Christian IV’s skolebog lære Dansk Magisterforenings formand om fællesskab og faglige kampe? Magisterbladet var med på tur, da Camilla Gregersen besøgte Rigsarkivets magistre i et forsøg på at finde frem til, hvad der kendetegner en moderne magister.
En undersøgelse af de statslige udflytninger af arbejdspladser tog en overraskende drejning. Selv topembedsmænd oplever, at projektet er formålsløst.
Humaniora skal rykke ud og løse de store samfundsskabte kriser. Men det kræver, at de humanistiske forskere kravler ned fra elfenbenstårnet og kommer med konkrete løsningsforslag, mener David Budtz Pedersen, som leder en tværfaglig forskningsgruppe, der er i gang med at kortlægge humanioras gennemslagskraft i samfundet.
Der er 700.000 job i små og mellemstore virksomheder. Alligevel fylder de sjældent i akademikernes bevidsthed, når de søger job, og det medfører spildte muligheder. Her er seks gode råd til, hvad du skal gøre for at få job i en mindre virksomhed.