Dansk Magisterforening

Mere Mercedes, BMW, Audi, Volvo, Tesla, Porsche, Jaguar og Maserati

Jakob Elkjær
Del artikel:

REDAKTØRENS KOMMENTAR

Jeg skal flytte til København, og boligmarkedet er vildere end sit rygte! En o.k. treværelses i Nordvestkvarteret koster ca. fire mio. kr. Månedlig nettoydelse på ca. 15.000 – plus ejerudgifter på 3.000-4.000 kr.

Det kan jeg nok godt klare, selv om det virker skruptosset. Men hvad med sygeplejerskerne, lærerne, adjunkterne, politifolkene eller de studerende?

De seneste fem år er priserne steget med 67 procent i København. Hvis man har ejet en treværelses lejlighed i den periode og sælger, kan man altså putte en gevinst på 1.600.000 kr. skattefrit i lommen.

Jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvad der var sket, hvis det havde været bistandsmodtagere, studerende, dimittender, dagpengemodtagere eller flygtninge, der kunne score mere end 300.000 kr. årligt skattefrit uden at røre en finger?

Uha. Ramaskrig. Vi kan knap unde de ledige at gå en tur på biblioteket. Politikere, medier og hele slænget af tænketanke og organisationer var gået amok. Artikler, tv-indslag og debatprogrammer og stor forargelse!

Men arbejdsfrie gevinster betyder tilsyneladende intet for tilskyndelsen til at arbejde i toppen?

Som samfund gør vi i hvert fald intet ved det. Intet lovgivningsmæssigt. Ingen reel debat i medierne. Boligejere er fredede, og vi lever med, at almindelige mennesker bliver jaget ud af hovedstaden. Og med, at økonomien perverteres ved, at det bedre kan betale sig at eje end at udføre et ærligt stykke arbejde.

I bunden derimod. Det er en anden snak. Der er lovgivere, medier og tænketanke konstant optaget af at tage penge fra dagpengemodtagere, studerende, dimittender, bistandsmodtagere og flygtninge. Og gud nåde og trøste dem, som både er unge og ledige. De skal straffes dobbelt. For i modsætning til ejerne, så bliver de unge og fattige jo dovne af at få penge for ingenting eller for at studere.

Der er en hel industri af folk, som tjener 50.000+, som ikke laver andet end at komme med forslag til, hvordan man hiver penge op af lommen på dem, som får ca. 5.000-15.000 kr.

Og de arbejder ikke mindst på Christiansborg. Under fortrolige forhandlinger med S og DF har regeringen foreslået at nedsætte dimittendsatsen for nyuddannede fra 13.158 kr. til 7.182 kr.

Og så er selv vismændene i Det Økonomiske Råd og dagbladet Politiken nu blevet fortalere for, at unge på universiteterne ikke længere skal have SU på kandidatdelen.

Hvor var det nu, det forslag kom fra? Nå jo, kapitalfonden Axcels såkaldte tænketank, Axcelfuture, smed det på bordet for et par år siden. Tænketanken, hvis erklærede formål er at bane vejen for skattelettelser. Ved Axcels seneste årsdag på Docken i København muntrede Børsens chefredaktør Niels Lunde sig med at tælle biler udenfor: “Mercedes: 29, BMW: 25, Audi: 20, Volvo: 16, Tesla: 14, Porsche: 14. Bonusinfo: Jaguar: 5, Maserati: 1”.

Hvorfor de såkaldte vismænd i Det Økonomiske Råd og Politiken plaprer kapitalfondens rigmænd efter munden, er en gåde. Der kommer mange ord, men ikke sammenhængende argumenter.

Der er derimod solidt forskningsmæssigt belæg for, at det gør det sværere at bryde den sociale arv, hvis man beskærer SU’en. Det er også simpel økonomisk logik, at hvis man gør det dyrere at studere, så er der færre, som vil studere. Og hvorfor dog få færre til at studere, når tal fra Danmarks Statistik klart viser, at ungdomsårgangene i den studiedygtige alder falder markant de kommende år?

Forslaget giver kun mening, hvis det skal give plads til skattelettelser og mere Mercedes, BMW, Audi, Volvo, Tesla, Porsche, Jaguar og Maserati for dem, der ikke bliver dovne af arbejdsfrie indtægter.

}