Dansk Magisterforening

Månedens gang på #SoMe

Lasse Højsgaard
Del artikel:

Magisterbladet bringer her højdepunkter fra majs små og store retoriske kampe på de sociale medier.

Støj under ramadanen
SoMe bruges gerne af politikere, når de vil tale direkte og ufiltreret til befolkningen. Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg valgte at gå på Facebook med sin bekymring over ramadanen og den sikkerhedsrisiko, som fastende muslimer udgør. “Det kan helt lavpraktisk være farligt for os alle, hvis buschaufføren hverken spiser eller drikker i løbet af en hel dag, lige­som man selvsagt ikke yder og præsterer nær det samme på fabrikken eller på syge­huset”, skrev ministeren og foreslog, at muslimer ­tager ­ferie, hvis de vil praktisere rama­danen.

Støjberg fik, hvad hun ville: en masse opmærksomhed og debat – lige fra efterspørgsel efter doku­mentation til henvisninger til Støjbergs egen morgen­mad, som ministeren tidligere har fortalt består af lyst brød med lys pålægchokolade og cola zero. Hendes eget partimedlem, tidligere MF Fatma Øktem, var heller ikke imponeret: “Jeg tror måske, min partifælle Inger Støjberg trænger til en lille ferie. Som liberale kan vi ikke lide at diktere, hvad andre skal gøre. Ligesom vi heller ikke bryder os om at få dikteret, hvad vi skal gøre ... #dkpol” tweetede hun.

Ulovlige lovændringer
Facebook er et stærkt ­redskab til at sprede budskaber og skabe opbakning omkring politiske synspunkter. Tilde ­Schmidt, presserådgiver i partiet Alternativet, fik dog lov at mærke, at ­mediet har sine indbyggede begrænsninger, når diskussionen handler om ­mulige lovændringer: “Oh the irony! Facebook vil ikke lade mig reklamere for konference om legalisering af cannabis – fordi det er ulovligt. Fight the power, RT tak :-) #dkpol #LegalizeIt”.

GDPR-terror
Indførelsen af EU’s persondataforordning #GDPR er blevet et stort debatfelt på SoMe. På et tidspunkt hed det sig i flere medier, at man med de nye regler ikke længere kunne sende jobansøgninger på ­e-mail. Det fik Jesper Lund, formanden for IT-politisk Forening, til at forudse følgende scenarie i et tweet:
Man ser det for sig ... Er der en virksomhed, som du er sur på, så
  1. Send en jobansøgning til dem 
  2. Klag til Datatilsynet
  3. Virksomheden, som du ikke kan lide, får en bøde!! 
Mange enige klimakokke
I midten af maj satte 301 forskere dagsordenen, da de på forsiden af Politiken advarede om, at Danmark ikke gør nok for at leve op til Paris-aftalen om reducering af CO2-udslippet. Det fik flere Venstre-­medlemmer til at pege på, at mange af forskerne ikke er klimaforskere. “Det svarer til, at 301 anmeldere ­kårer Noma til verdens bedste restaurant – men 80 % af dem er filmanmeldere, musik­anmeldere, boganmeldere og teateranmeldere”, tweetede MF Jan E. Jørgensen, og ­Inger Støjbergs spindoktor Mark Thorsen fulgte op og bad om “et link til @svendbrinkmann videnskabelige publikationer på klima­området. Han var som bekendt en af forskerne. #dkpol”.

“Der er klimaforskere blandt underskriverne, og i mine øjne styrkes troværdigheden af den tværvidenskabelige sammensætning, idet klimaproblemerne har natur-, samfunds- og humanvidenskabelige aspekter”, tweetede Svend Brinkmann tilbage og opfordrede til at tage problemerne alvorligt i stedet for at diskutere titler.

Retoriker og tidligere fodbolddommer Kenn L. Hansen afsluttede tråden og uddelte karakterer: “Jeg synes egentlig, det er plat at se diskussioner som en kamp. Men hvis vi nu alligevel gør det (forsker vs. spindoktor), så er denne korte tråd en knockout af sidstnævnte”.
}