Dansk Magisterforening

Herregud,

Jakob Elkjær
Del artikel:

REDAKTØRENS KOMMENTAR

er det ikke værre? Det var min umiddelbare reaktion, da jeg så Magisterbladets medlemsundersøgelse af sexchikane, som 1.017 studerende har svaret på.

For kun relativt få har oplevet seksuelle krænkelser i den grovere ende bortset fra de allerværste. Det kommer jeg tilbage til.

Til gengæld var mindre grove krænkelser udbredte, og der tegner sig et billede af et universitetsmiljø og studiejob, hvor køn får lov til at spille en for stor rolle, og hvor specielt mange af de 811 kvindelige studerende inden for det seneste år har været udsat for situationer, der går over deres grænser.

  • 11 pct. har oplevet uønskede berøringer, omfavnelser eller kys på studiejobbet, mens 8 pct. har oplevet lignende på studiet.
  • 13,5 pct. har oplevet stødende kommentarer om deres krop på studiejobbet, mens 9 pct. har oplevet det på studiet.
  • 10 pct. har oplevet krænkende tilnærmelser fra en, som havde en magtrelation til dem på studiejobbet, mens 2 pct. har oplevet lignende på studiet. 
  • 13 pct. har oplevet at blive behandlet nedladende på grund af deres køn på studiejobbet, mens 10 pct. har oplevet det på studiet.

Er det ikke i småtingsafdelingen? Nej, så misser man pointen.

Som den engelske litteraturentusiast Kristen Hanley Cardozo skrev om #metoo på Twitter: “De kvinder, som afskriver historier om overgreb med et “hvis det er overgreb, så har alle, jeg kender, været udsat for overgreb”, er så ualmindelig tæt på at forstå pointen”.

Pointen er, at der i hverdagens uønskede mindre overskridelser af grænser finder en magtudøvelse sted. Nogle mænd siger: Herregud, må vi ikke flirte længere? Men den uønskede berøring er ikke flirt, for mænd er generelt ikke afstumpede eller idioter. Vi kender godt forskel på ønsket og uønsket berøring. Den uønskede berøring er chikane og magtudøvelse, som er i familie med mobning – ikke flirt.

Denne magtudøvelse er selvfølgelig undertrykkende og i princippet identisk med magtudøvelsen bag langt værre forbrydelser som voldtægt.

Og husk, at tallene handler om ét år. Tænk, hvad kvinder udsættes for i løbet af et liv!

Når hver tiende kvinde i løbet af et år er udsat for uønskede berøringer i et miljø, der ellers skulle forestille at være professionelt, så er der noget galt.

Når omtrent 10 pct. af de studerende oplever uønskede tilnærmelser fra en, som har en magtrelation til dem på jobbet eller på studiet, så er der for mange, der opfører sig så uprofessionelt i arbejdslivet og på universiteterne.

De fortjener ikke at have magt over eller ansvar for nogen – overhovedet.

Universiteterne må umiddelbart sætte ind og i det mindste sikre, at de studerende ved, hvor de skal gå hen, hvis de bliver udsat for et overgreb.

Mange studerende giver i fritekst­svarene til Magisterbladets undersøgelse udtryk for, at de bliver hånet med, at de er snerpede, hvis de siger fra. Det er nærmest det værste, man kan blive anklaget for at være i Danmark. Men det er den samme mekanik, man har brugt til at få kvinder til at holde kæft i 100 år. Det kommer #metoo forhåbentlig til at sætte en stopper for. 

Voldtægt har 10 ud af ca. 1.000 været udsat for inden for det seneste år. 10 ud af 1.000! Ja, tallet er måske påvirket af, hvem af de 6.500 studerende der har valgt at svare på rundspørgen, men jeg er ligeglad med, om det er 10 ud af 1.000 eller 10 ud af 6.500.

Det er vanvittigt at tænke på, at en så afskyelig forbrydelse er så udbredt. Lad os holde op med at sige herregud – det starter med, at vi også siger fra over for de små overgreb.

}