Dansk Magisterforening

6 gode råd: Få foden indenfor i it-branchen

Lærke Cramon
Del artikel:

It-branchen er i vækst, og efterspørgslen efter arbejdskraft er så stor, at der ansættes folk uden klassisk it-baggrund. Magistrenes særlige evner gør dem eftertragtede, så her er seks gode råd til, hvordan du sparker døren ind til et job i it-branchen.

Grib muligheden
Fremtiden er digital, og it-branchen er i en rivende udvikling. Flere og flere efterspørger digitale løsninger, men it-branchen må ofte sige nej til nye kunder, fordi der er for få hænder til de mange ordrer. Efterspørgslen efter arbejdskraft er massiv, og branchen er derfor begyndt at se sig mere bredt omkring, når den rekrutterer. Som ikke it-uddannet akademiker kan du måske sidde og tænke, at der er meget langt fra din verden til et job i it-branchen, men vejen er i løbet af de seneste år kun blevet kortere.

It-produkter er sikkert allerede en integreret del af dit arbejde, og som akademiker besidder du garanteret mange af de kompetencer, som it-branchen efterspørger. It-branchen består nemlig ikke kun af dataloger og programmører. Branchen har i stigende grad brug for folk med stærk analytisk sans, som formår at være bindeled mellem dem, der skal designe et it-produkt, og dem, som skal anvende det. It-branchen har aldrig været mere tilgængelig og på udkig efter folk, som kan det, du er god til. Så drop tanken om, at det er lukket land.

Kend dine styrker
Hvis du er uddannet akademiker, skal du selvfølgelig ikke regne med at kunne lande et teknisk tungt job som it-specialist. Til gengæld kan it-branchen bruge mange andre af dine kompetencer, og det er særligt dem, du skal slå på, når du søger job. Den teknologiske udvikling bevæger sig mere og mere hen i mod individualiserede produkter, som er designet til den enkelte bruger. Det betyder, at der er brug for folk, som kan kortlægge kunders behov og bygge bro mellem det tekniske produkt og brugeroplevelsen. Slå på, at du som akademiker er særligt god til dette.

Derudover er akademikere generelt gode til at afkode virksomhedskulturer, og det er en fordel i it-branchen, som er meget globaliseret. En virksomhed har fx ofte et hovedkontor på den anden side af Atlanten, en udviklingsafdeling i Danmark og produktionen i Asien. Hvis du har en humanistisk baggrund, er du sikkert – helt uden at tænke over det – trænet i at kunne navigere i forskellige miljøer. Brug den kompetence, når du søger, job og slå på, at du har en stærk kulturforståelse, som kan forhindre eventuelle konflikter og misforståelser. 

Tænk strategisk
Det er ikke sikkert, at et job i it-branchen appellerer til dig lige nu, men måske gør det om et par år. It-branchen er en af de mest omskiftelige brancher, og det er ikke givet, at de opgaver, branchen løser i dag, også er de opgaver, den løser i morgen. Så i stedet for at afskrive muligheden fuldstændigt kan du tænke strategisk og begynde at implementere mere it i dit daglige arbejde. Omfavn teknologien i stedet for at løbe skrigende væk. Måske kan du snuse til basal kodning, tage på et it-kursus eller stå for udrulningen af et nyt digitalt værktøj på arbejdspladsen. Den slags erfaring er dyrebar på cv’et, hvis du en dag finder ud af, at du alligevel gerne vil søge et job i it-branchen. 

Din motivation er vigtigst
Hver tredje virksomhed i it-branchen må indimellem opgive at besætte opslåede stillinger, fordi der er mangel på kandidater. Det medfører, at virksomhederne er villige til at udvide kandidatfeltet, så mange andre typer kan komme i betragtning. Når manglen på arbejdskraft er stor, må man naturligvis tænke kreativt. Derfor vælger mange it-virksomheder ikke deres ansatte på baggrund af deres uddannelse, men lægger i stedet vægt på deres faglige profil, motivation og evne til at lære nyt.

Du må derfor ikke lade dig afskrække fra at søge et job i it-branchen, fordi dine kompetencer ikke matcher hundrede procent med det, der efterspørges i stillingsopslaget, eller hvis ikke du er helt inde i det sprog, der bliver talt i it-branchen. Sælg dig selv på din motivation, din grundforståelse, erfaring og oprigtige interesse. Hvis du fanger branchens nysgerrighed, skal den nok være indstillet på at lære dig op og klæde dig på til jobbet. 

Kend dig selv
Hvis du gerne vil arbejde i it-branchen, er det godt at vide, hvad der karakteriserer den, da den formentlig adskiller sig en del fra det arbejdsliv, du kommer fra. Tempoet er højt, udviklingen går stærkt, og folk sidder derfor sjældent i de samme stillinger i lang tid ad gangen. Er du typen, der trives med tryghed og vished om, at dagene ligner hinanden, er det ikke sikkert, at du vil befinde dig godt i it-branchen. Kan du der­imod godt lide tempo og foranderlighed, kan it-branchen være et rigtig godt sted for dig at søge hen.

Der vil med garanti være fokus på, at du løbende udvikler dig. Dine opgaver vil ofte ændre sig, du vil tit få nye kolleger og chefer, og du vil løbende skulle lære nye programmer og systemer at kende. Du kender dig selv bedst og ved, hvilke arbejdsvilkår der passer godt til dig, så reflektér lidt over, hvordan du trives med foranderlighed, inden du kaster dig ind i it-branchen.

Gå frygtløs til jobsøgningen
Eftersom efterspørgslen efter arbejdskraft er stor, kan du med fordel både søge opslåede stillinger, søge job uopfordret og invitere dig selv på kaffemøder gennem dit eventuelle netværk i it-branchen. Du må godt være lidt fræk, og for en gangs skyld er det okay at søge et job, selvom du ikke kan sætte flueben ud for alle de efterspurgte kompetencer. For selvom virksomhederne i opslagene opstiller deres ønskekandidat, har de ofte meget svært ved at finde vedkommende og må derfor være klar på at indgå et kompromis. Hvis du har begrænset erfaring med it, kan det være en fordel at gå efter de mindre it-virksomheder, da de store stadig godt kan tillade sig at være meget specifikke i kravene til ansøgernes it-faglighed. 

Kilder: Mette Lundberg, direktør for politik og kommunikation i IT-Branchen, og Trein Møller, karrierekonsulent i Dansk Magisterforening.

}