Dansk Magisterforening

Månedens gang på #SoMe

Lasse Højsgaard
Del artikel:

Magisterbladet bringer her højdepunkter fra oktobers små og store retoriske kampe på de sociale medier.

Chokoladekager giver flere uddannelsesmidler
I slutningen af oktober sendte Uddannelses- og Forskningsministeriet et spørgeskema til 100.000 studerende, i hvilket de blandt andet bliver spurgt om, hvorvidt de får nok feedback, og om underviserne er gode til at inddrage de studerende i undervisningen. Svarene skal bruges til en kvalitetsvurdering, som bliver en faktor i fordelingen af uddannelsesmidler til institutionerne.

I den anledning tweetede AAU-professor Thomas Ryberg et lille hint: “Nu hvor studenterevalueringer af kurser skal være med til at afgøre fordeling af midler, så er der gode tips at hente i forskningen. Fx giver chokoladesmåkager bedre evalueringer ...#dkpol #uddpol”, skrev Ryberg med link til en forskningsartikel, der rent faktisk dokumenterer, at studerende evaluerer kurser bedre, når man supplerer undervisningen med chokoladesmåkager.

MUHAHAHA!
Forkvinde for Danske Studerendes Fællesråd faldt over et halloweengræskar, der kan få hårene til at rejse sig på selv de mest hårdkogte studerende.



Daglige kloge koner
Twitter-profilen KvindeligeTænkere @kvindertaenker præsenterer med flere daglige tweets kvindelige videnskabsfolk og tilsvarende foregangsmæ ... øh, foregangsKVINDER gennem historien. 31. oktober var der halloweenspecial: “Den russiske okkultist og mystiker Helena Blavatsky (1831-1891) var den ledende teoretiker inden for religionen teosofi, som hun grundlagde gennem sine skrifter. Mange nutidige nyreligiøse retninger og grupper bygger på Blavatskys lære”. Samme dag nævntes i øvrigt også – dog uden halloweenreference – Lisanne Wilken, lektor i globale studier på Aarhus Universitet.

Husk cv-tjek
Man fucker ikke med sit akademiske cv. Det kom den nu tidligere kulturborgmester i København Niko Grünfeld til at lære på den hårde måde, da det kom frem, at den mastergrad i positiv psykologi fra Aarhus Universitet, som han brystede sig af på cv’et – og aktivt fortalte pressen om – reelt var en 4-årig HD. Grünfeld var i de dage allerede i modvind på grund af de dyre møbler, han mente, han havde brug for på borgmesterkontoret. Han forsøgte i første omgang med en uforbeholden undskyldning på FB-profilen: “Jeg ønsker ikke at bortforklare de fejl, jeg har begået, men vil blot helt klart og åbent undskylde”.

Men her kunne han konstatere, at tilliden til en politiker, der lyver, ikke bare genoprettes med en undskyldning. “Når man begår den samme fejl mere end én gang, da er det ikke længere en fejl – men et valg”, kommenterede eksempelvis Annika Skov. Niko Grünfeld læste skriften på Facebook-væggen, og dagen efter trak han sig fra sin borgmesterpost. En af de mere vittige efterbemærkninger kom fra Altingets redaktør Jakob Nielsen på Twitter: “Som en kollega sagde over frokost: Det er sådan en dag, hvor Niko Grünfeld ville ønske, han havde en master i positiv psykologi ...”.

Minister tror på hæder­lige kapitalfonde
Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers måtte på Facebook og forklare kritiske historier hele to gange i oktober. Først skrev JP, at Erhvervsministeriet bevilgede penge til et firma, der arrangerer e-sportsturneringer, som Ahlers havde anparter i. Dernæst skrev Berlingske, at virksomheden Peakon, hvor Ahlers er hovedaktionær og tidligere bestyrelsesformand, blandt sine investorer har to kapitalfonde, der opererer gennem et kompliceret netværk af selskaber med adresse i skattelyet Luxembourg.

“Vi skal være kritiske over for alle forsøg på at unddrage skat. I dette tilfælde er der dog ingen indikationer på, at det rent faktisk er sket, men de to fonde har valgt en konstruktion, hvor der ifølge Berlingske er en mulighed for at gøre det. Jeg bliver skuffet, hvis det skulle vise sig, at der ikke bliver betalt fuld skat alle steder af det, som investorerne måske kommer til at tjene på investeringen i Peakon”, skrev ministeren og scorede en hel del likes. “Tommy Ahlers, du er hamrende god”, skrev Mumtaz Alam eksempelvis.

Tolkebesparelser = buksetis
Morten Sodemann, klinisk professor ved SDU, reagerede på Twitter på en nyhed i Berlingske om, at regeringen og dens borgerlige støttepartier overvejer at indføre brugerbetaling på tolkehjælp i folkeskolen: “Mit arbejde er at rydde op efter det rod, der kommer ud af ikke at anvende tolk til patienter, der har brug for det. Lyt nu! Det er dyrt, når vi ikke kan tale sammen – det skaber kun problemer, og de symbolske værdier når ikke problemerne til sokkeholderne”, tweetede den altid debatlystne Sodemann med reference til sine erfaringer som leder af Indvandrermedicinsk Klinik.

}