Dansk Magisterforening

Selv flinke akademikere har fået nok

Jakob Elkjær
Del artikel:

REDAKTØRENS KOMMENTAR

66 procent af de offentligt ansatte vil sige nej til en ny overenskomst i 2018, hvis arbejdsgiverne ikke vil anerkende frokostpausen som en rettighed. Dermed er Danmark på vej mod en ny storkonflikt til foråret. Det store flertal fremgår af en meningsmåling fra TNS Gallup, som Magisterbladet lægger frem i dette nummer.

Hvis nogen for tre måneder siden havde spurgt mig, om akademikerne i Dansk Magisterforening fra it-projekt­lederen over kemikeren til kulturkonsulenten, arkæologen og  professoren ville kunne finde på at gå med i en storstrejke til foråret, så ville jeg have sagt “aldrig i livet”.

Nu er det meget mere sandsynligt, at storstrejken kommer, og at akademikerne er med. Det er dokumenteret igen og igen, at akademikere er flinke medarbejdere. Dansk Magisterforenings seneste medlemsundersøgelse viser, at akademikere ikke opfører sig som værftsarbejdere i 1960’erne, der stod og hang ved porten for at komme hjem, når fløjten lød:

  • 74 procent er tilfredse med jobbet som helhed.
  • 76 procent diskuterer arbejde i frokostpausen.
  • 93 procent tænker på jobbet i fritiden.
  • 75 procent sender arbejdsmails i fritiden. 

Til de mennesker har Moderniseringsstyrelsen sagt: Vi behøver ikke at give jer løn for frokostpausen. Det er bare en kutyme, som vi kan fjerne lokalt. Ligesom en massageordning eller en frugtordning.

Det kan godt være, at I ser jer selv som dybt engagerede, men vi – jeres arbejdsgivere – ser jer som værftsarbejdere, før værfterne drejede nøglerne om. I tænker blot på at komme hjem eller ned i frokoststuen, når fløjten lyder. Derfor forbeholder vi os retten til med et pennestrøg at fjerne jeres betalte frokostpause.

Man fornærmer medarbejderne, som brænder for arbejdet, og på en måde minder det lidt om KL og den daværende regerings konflikt med lærerne, hvor man også fik fortalt lærerne, at de ikke havde et kald, men blot var lønarbejdere, som skulle rette ind. Kom der en bedre folkeskole ud af det?

Det er ualmindelig dumt og ødelæggende for samarbejdsklimaet, det bliver meget dyrt, og det vil lægge gift ud for udviklingen af den offentlige sektor.

Der er solid tradition for teatertorden forud for overenskomstforhandlinger, men denne gang har de akademiske fagforeninger helt ekstraordinært allerede gjort strejkekasserne op.

For identitet er vigtigt, men der er mere på spil. De offentligt ansatte har efterhånden lært Moderniseringsstyrelsens regnearkslogik at kende. Hvis frokostpausen blot er en kutyme, så kan cheferne lokalt i statens forvaltningsenheder jo blot fjerne frokostpausen, og så har man øget arbejdstiden med en halv time hver dag eller 7,25 procent. Derfor kan man selvfølgelig fyre 7,25 procent af medarbejderne.

Man må håbe, at Moderniseringsstyrelsen og regeringen vågner op og indser, at de har kurs mod at ødelægge deres vigtigste ressource: motivationen hos den enkelte medarbejder.

PS. Magisterbladet har fået nyt design. Hvis du har ris, ros eller forslag til ændringer, så skriv en mail til mig på je@dm.dk.

}