Dansk Magisterforening

Med fuldt fokus på potentialet

© Morten Olsen

Anna Dalsgaard
Del artikel:

Cand.scient. i idræt og biologi Mikael Trolle er direktør i Volleyball Danmark, headcoach for herrelandsholdet i volleyball og arbejder med ledelsesudvikling som partner i High Performance Institute. Den røde tråd er at udfolde det enkelte menneskes potentiale.

“Jeg er så heldig, at jeg hver sommer får lov til at fordybe mig i min faglighed, når jeg træner herrelandsholdet. 

Min filosofi er at udvikle potentialet i det enkelte menneske bedst tænkeligt inden for den tid, vi har sammen. Hvis jeg kan gøre den enkelte dygtigere og sætte det optimale hold, så er det den bedste mulighed for at skabe en præstationsenhed.

Vi kan jo ikke planlægge vores sejre. Vi kan lægge en taktik, men den ændrer sig fra første fløjt. Derfor kan man aldrig vide, præcis hvordan man skaber et vindende hold. Du er nødt til hele tiden at tage bestik af situationen og handle ud fra det.

Derfor undrer det mig at møde ledere i erhvervslivet, som tror, at man kan beslutte, hvordan man vil handle et år eller to ude i fremtiden, i en verden, som ændrer sig hastigt og radikalt.

Ledelse i dag kræver noget helt andet. Det handler blandt andet om at identificere medarbejdere, som har de rette evner, og så sætte dem fri.

Verdenshistorien har eksempler på, at man kan drive udvikling på den måde. Da Kennedy i starten af 60’erne holdt sin berømte tale om, at USA inden udgangen af årtiet skulle bringe et menneske til månen og tilbage igen, og Nasa begyndte at italesætte det, havde man endnu ikke den teknologi, der skulle til. Men ved at skabe scenariet blev en masse medarbejdere og forskere i Nasa grebet af det.

Kunsten er timing. Hvis Nasa ikke havde troet på, at medarbejderne kunne udvikle en rumraket, og den amerikanske rumteknologi ikke var fulgt med, havde de skabt en fatal situation. Medarbejderne ville have fået skylden for at sende en mand derop, som de ikke kunne få hjem, og det er der ikke nogen, der har lyst til at være en del af.”


}