Dansk Magisterforening

Flere uddannelser skal flyttes ud

Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

Halvdelen af alle nye studiepladser på professions- og erhvervsakademiuddannelserne skal oprettes uden for landets store byer. Det foreslår De Radikale i nyt udspil. Dansk Folkeparti støtter ideen.

De Radikale vil oprette hver anden af alle nye og kommende erhvervs- og professionsrettede uddannelsespladser uden for landets fire store byer. 

Ifølge partiets udspil “Danmark uden kanter” vil det på få år betyde 3.000 nye studiepladser og 300 nye job i en række mindre kommuner.

“Uddannelser er fødekæden til liv. Derfor kan vi medvirke til at skabe en større balance i Danmark, hvis nye uddannelsespladser bliver spredt godt ud i regionerne, og vi samtidig sikrer, at uddannelseskvaliteten er den samme på alle udbudssteder”, siger uddannelses- og forskningsordfører Sofie Carsten Nielsen (R).

Udspillet kommer, efter at blandt andre professionshøjskolerne har sat fokus på, at det er op til 70 pct. dyrere at uddanne lærere, pædagoger og sygeplejersker uden for de store byer. For eksempel koster det i Skive 61.000 kroner per år at uddanne lærere, mens det kun koster 41.000 kroner i Aarhus.

De Radikale er klar til både at droppe de årlige to procents besparelser på uddannelser og øge regionaliserings­taxametret til de små udbudssteder for at skabe en ordentlig sammenhæng mellem udkanten og de større byer, siger Sofie Carsten Nielsen.

“I dag optages cirka syv ud af ti studerende på erhvervs- og professionsuddannelserne i en af de fire store byer. Vi er nødt til at få vendt strømmen. Det kan vi gøre fremadrettet, hvis vi tænker i placeringen af nye uddannelsespladser. Det vil være langt mere effektfuldt end fx regeringens tvangsudflytning af statslige arbejdspladser fra hovedstaden”, påpeger Sofie Carsten Nielsen.

DF’s uddannelses- og forskningsordfører, Jens Henrik Thulesen Dahl, støtter langt hen ad vejen tankerne i det radikale udspil.

“Allerede nu råber virksomhederne på flere unge med en erhvervsuddannelse, så der er et klart behov for at opruste i hele landet. Men dels skal vi lokke de unge til at gå på de små uddannelser – det har været et problem mange steder – dels skal et regionaliseringstaxameter fuldt og helt dække de ekstra udgifter, som det koster at drive de små udbudssteder. Det skal ikke bare være institutionernes egen hovedpine”, siger Jens Henrik Thulesen Dahl.

Toprocentsbesparelser skal diskuteres
Et øget regionaliseringstaxameter på to millioner til de små udbudssteder er et af forhandlingspunkterne i den kommende bevillingsreform.

Beregninger, som VIA UC har foretaget, viser, at særtilskuddet til driften af de små institutioner skulle være minimum tre gange højere for at dække VIA’s udgifter fuldt ud. Derfor er regionaliseringstaxametret i sig selv langtfra tilstrækkeligt, hvis man vil flytte flere uddannelsespladser ud af de store byer.

Det fastslår Harald Mikkelsen, der er rektor for VIA UC, som i dag driver uddannelser på 10 adresser uden for Aarhus i Midt- og Østjylland.

“Det er da dejligt at få nogle millioner. Men det skal jo ses i sammenhæng med, at vi samtidig mister 24 millioner om året på grund af toprocentsbesparelserne”, siger Harald Mikkelsen.

Også DF er parat til at diskutere, hvorvidt det skal fortsætte frem til 2020.

“Vi er nok ved at nå grænsen for, hvad der er forsvarligt. Til gengæld går vi ikke som De Radikale ind for at finde penge til området ved at indfase pensionsaftalen om tidligere tilbagetrækning allerede fra 2025 i stedet for 2030. Vi må finde dem et andet sted inden for rammerne af finansloven”, siger Jens Henrik Thulesen Dahl.

Det har ikke været muligt at få en kommentar til forslaget fra hverken forskningsminister Søren Pind, politisk ordfører for Venstre Jakob Ellemann-Jensen, eller partiets uddannelsesordfører, Jakob Engel-­Schmidt.   

}