Dansk Magisterforening

Generation fornuftig

Af Troels Kølln
Del artikel:

De unge er fornuftige som bare pokker: knokler sig hurtigt gennem studierne, drikker sig ikke helt så stive undervejs og holder økonomisk mådehold. Det ser godt ud på overfladen, men fornuften har en pris, siger forsker.

For den generation, der blev født i starten af 90’erne eller senere, er trodsalderen for længst glemt. Hvor ungdomsoprøret i 60’erne gik imod normerne med hash og fri sex, lytter nutidens unge i stedet til fornuftens stemme. 

De unge drikker og ryger mindre, starter tidligere på en uddannelse, bliver endnu hurtigere færdige med den og tager færre SU-lån undervejs, viser flere studier.

“De unge er, over en bred kam, meget strategiske med deres liv. De planlægger deres handlinger og har et enormt fokus i deres overvejelser. De spørger hele tiden sig selv: Har jeg nu valgt det rigtige? Er det her klogt?” forklarer Noemi Katznelson, der er forskningsleder på Center for Ungdomsforskning

Problemet er, mener Noemi Katznelson, at fornuften er knyttet til angst.

“Det er en generation med blikket stift rettet mod fremtiden, fordi der er en udbredt bekymring og usikkerhed om, hvad der vil ske med dem. Man oplever færre muligheder og flere forhindringer, som skal overvindes. Der er en fornemmelse af, at man skal opfylde en masse forventninger og krav for at lykkes. Og med det kommer en angst for at vælge det forkerte”, siger hun.

LÆS OGSÅ: Min chef skal udfordre mig hele tiden

Livet er en labyrint
Det gælder i høj grad for unge på de videregående uddannelsesinstitutioner, mener Malou Astrup Clemmensen, der er historie­studerende og formand for Studenterrådet ved Københavns Universitet.

“Vi studerende taler utroligt meget om, hvad man nu skal vælge. Man prøver at gennemskue den labyrint, som uddannelsessystemet og arbejdsmarkedet er, og så håber man bare, at man ikke løber ind i en mur”, siger hun.

“På overfladen ser det måske fornuftigt ud, men det er ikke særlig smart. Og folk er ikke selv glade for det. De er trætte. Det er ikke unormalt at sidde til en fredagsbar og tale om, hvem der nu har knækket nakken, for alle kender en håndfuld, som er gået ned med stress. Vi bliver måske kaldt for generation fornuftig, men vi er også generation stress”, siger Malou Astrup Clemmensen.

LÆS OGSÅ: Min chef skal gå i dialog med mig

Hun mener, at årsagen kan spores i de politiske reformer, der presser de unge til at tage bestemte valg – herunder fremdriftsreformen, SU-reformen og kvikbonus for tidlig studiestart.

“Vi er en generation, der virkelig er blevet ramt af politisk lyst til at få os til at vælge vores vej i livet så hurtigt som muligt. Det er enormt skræmmende at skulle vide, hvad man vil med sit liv, så tidligt – især når man samtidig skal opnå det så hurtigt som muligt”, siger Malou Astrup Clemmensen.

Det lader til, at de unge følger de ældre generationers krav, selv om de hellere vil noget andet. Hvorfor ser vi ikke mere oprør fra de unge?
“Det er de studerende, der går på gaden, hver gang politikerne vil lave nye reformer, som presser os mere. Der er masser af potentiale i ungdommen, og mange vil gerne gøre mere for at kæmpe imod. De har bare ikke overskuddet. Det er individer, som er enormt pressede”, siger hun.

“Vi bliver også gjort voksne meget tidligt. Det betyder, at man er nødt til at kigge efter erfaringen et andet sted end hos sig selv, hvis man vil finde sin vej. Så ja, man lytter til samfundet omkring sig, til sine forældre, til de autoriteter, man kender”.

Voksendommen indtræder tidligere i dag, bekræfter Noemi Katznelson, og de unge lytter ganske rigtigt mere til de ældre end før. Men det betyder ikke nødvendigvis, at de ikke kæmper imod.

“Det er rigtigt, at vi ikke kan få øje på noget samlet oprør fra de unge, men der er alligevel brydninger på vej. Vi begynder for eksempel at se, at nogle unge takker nej til det officielle uddannelsessystem, fordi det er for presset og ufleksibelt. Vi skal passe på med at sammenligne de unge med dem før i tiden. Modstanden har en anden form i dag”.

LÆS OGSÅ: Min chef skal give løbende feedback

}