Dansk Magisterforening

Drop besparelser – sats på fremtiden

Del artikel:

LEDER af Camilla Gregersen

Sikke mange milliarder, der pludselig er i spil på finansloven. Sidste efterår, da der blev indført et uddannelsesloft, var det helt umuligt at finde 350 mio. kroner i statsregnskabet. Så blev der fundet lidt til at bløde loftet lidt op, men alle pengene kunne bestemt ikke findes. Nu er der pludselig et råderum på 32 mia. kroner.

Danmark er et rigt land. Vi har i udgangspunktet god velfærd, et godt uddannelsessystem og råd til at holde hånden under de svageste. I dårlige tider gennemfører politikerne reformer i krisens tegn – og derfor ville det også være så klædeligt, hvis de folkevalgte valgte at rulle nogle af besparelserne tilbage igen, når der nu viser sig at være masser af penge til rådighed.

De mange penge, der er i spil på næste års finanslov, åbner for en interessant diskussion om, hvad der tjener samfundet bedst både på kort og langt sigt. Det er en kærkommen lejlighed til at tale om prioriteringerne i samfundet. De store beløb, som regeringen nu bringer i spil, minder os om, at vi ofte tager status quo alt for givet. Vi kommer lynhurtigt til at tage udgangspunkt i den nuværende situation og glemmer de reformer, der ifølge skiftende regeringer blev gennemført af nød for kun få år siden.

Det må nu være tilladt at have nogle visioner for, hvad der kan udrettes via finansloven. Når der nu er penge til at investere, vil det oplagte selvfølgelig være at investere der, hvor afkastet er størst. Danmark skal leve af veluddannede, dygtige mennesker, og der er brug for, at alle unge får en uddannelse af højeste kvalitet. Derfor er det dybt problematisk, at finanslovsforslaget lægger op til, at omprioriteringsbidraget på uddannelsesområdet fortsætter, ja, det bliver endda forlænget et ekstra år, så der også i 2021 lægges op til at spare 2 procent.

Det er let at få den offentlige sektor til at lyde som en kolos på lerfødder, der blot koster os alle sammen en masse skattekroner. Men lad os minde os selv om, at den offentlige sektor består af kvalificerede og veluddannede ansatte, bl.a. DM-medlemmer, der hver dag udvikler samfundet og bidrager til, at vi alle får mest muligt for skattekronerne.

Vi skal satse på flere områder, der bringer samfundet og økonomien fremad – både i den offentlige sektor og i den private. Vi skal blive ved med at se på, hvordan samfundet kan understøtte iværksættere og skabe flere akademiske arbejdspladser i de små og mellemstore virksomheder, hvor vi ved, at akademikerne skaber værdi.

Vi skal fortsat satse på klima og miljø, som er områder, hvor Danmark i dag er førende, og hvor vi ikke må lette foden fra speederen. Vi skal bakke endnu stærkere op om vækstindustrier som fx life science, hvor der er udviklingsmuligheder og arbejdspladser, hvis vi investerer rettidigt. Vi har gode muligheder for at skabe ny viden og mange nye arbejdspladser – både til DM’s medlemmer og til andre faggrupper, hvis der investeres klogt i fremtiden. Der kunne finansloven være mere visionær.

Lad os nu starte en dialog om, hvordan vores samfund skal indrettes – og hvordan vi bruger midler mest fornuftigt i de år, hvor det går godt med økonomien. Dermed sikrer vi også os selv mod hårde reformer, den dag økonomien vender igen.

}