Dansk Magisterforening

Bag facaden: Marie Kåstrup

Af Thomas Bøttcher
Del artikel:

De vil altid tale om mit arbejde, siger Marie Kåstrup, der er leder af Københavns Kommunes cykelprogram.

”Alle har en holdning til Marie Kåstrups arbejde. Hun er leder af Københavns Kommunes cykelprogram.

Det er vildt at arbejde med noget, som er så integreret i byens liv. Alle har en holdning, og når jeg møder nye mennesker eller er til familiefest, skal der altid snakkes om mit arbejde.

Interessen for København som cykelby er så stor, at vi i teknik- og miljøforvaltningen modtager 60-70 udenlandske delegationer om året og må sige nej til mange. Når de ser, hvor godt det fungerer, falder de bagover. At vi bruger håndtegn, eller at man kan cykle i en nederdel! Hvordan gør vi det dog? Det er sjovt, for københavnerne definerer ikke sig selv som cyklister. At cykle er noget helt banalt, som man ikke tænker over.

En hollandsk cykelprofessor har sammenlignet bilister med gæs og cyklister med stære. Bilisterne har klare regler, mens cyklisterne kan betragtes som en sværm, hvor den enkeltes adfærd påvirker de andres. Det, der gør folk mest frustrerede, er, når de ikke kan regne andres hensigt ud. Så når jeg cykler, gør jeg meget ud af at have øjenkontakt med mine omgivelser. Jeg smiler. Der skal meget lidt til for at afværge trafikvrede.

Jeg har læst litteraturvidenskab og er langtfra en fanatisk cyklist. I hele mit liv tror jeg aldrig, jeg har cyklet en tur på mere end 40 km.

Det er over 100 år siden, vi byggede den første cykelsti i Danmark. Og trods alle de teknologiske udviklinger har cyklen fortsat den samme grundform. Det er noget almenmenneskeligt, som bare virker. Alle danskere kan huske, hvordan de som barn opdagede den frihed, det giver at cykle. Det er ikke tilfældet, når man kigger til udlandet. Kun 3 pct af alle engelske børn cykler i skole. I København er det otte gange flere”.


}