Dansk Magisterforening

Velkommen tilbage på arbejdsmarkedet

Del artikel:

LEDER af camilla Gregersen

Tilbage efter sommerferie. I gang igen med arbejde eller studier. De fleste af os kan godt overskue hverdagen, selv om ferien per definition altid er for kort. Men en mindre gruppe medlemmer er i en helt anden situation. Her tænker jeg på dem, der har nedsat – eller slet ingen – arbejdsevne.

Det er eksempelvis medlemmer, der har psykiske problemer eller er syge af kræft. Medlemmer, der har fået varige stressmén, eller som bare var det forkerte sted på det forkerte tidspunkt i en trafikulykke. Medlemmer, der brændende ønsker at arbejde og have en normal hverdag, men som ikke kan arbejde på normal fuld- eller deltid.

Vi tænker nok umiddelbart, at velfærdssystemet samler alle op. At der er gode ordninger og et solidt sikkerhedsnet. Men de sidste år er der kommet en flænge i sikkerhedsnettet. Det er blevet sværere at få et fleksjob på sin tidligere arbejdsplads, og det er blevet næsten umuligt at få en førtidspension, selv om ens arbejdsevne er omkring nul.

Medierne har bragt historier om sengepraktikker, hvor dødssyge mennesker bliver slæbt igennem det ene forløb efter det andet på trods af lægefaglige anbefalinger. Jeg værdsætter, at historierne kommer frem i medierne, for det giver momentum til at ændre på den lovgivning fra 2012, der fundamentalt ændrede vilkårene for både fleksjob og førtidspension.

Vi har i DM brugt dele af sommeren på at indgå en stærk alliance med flere andre fagforbund på tværs af hovedorganisationerne, hvor vi stiller fælles forslag til, hvordan lovgivningen kan forbedres. I vores alliance har vi fokus på fleksjobberne, hvor vi arbejder for at gøre det lettere at forblive ansat på en arbejdsplads, selv om man ikke har fuld arbejdsevne.

Et andet af vores forslag er, at de med markant nedsat arbejdsevne, eksempelvis under syv timer om ugen, skal have mulighed for selv at takke ja eller sige pænt nej tak til årelange såkaldte ressourceforløb på nedsat ydelse svarende til kontanthjælpsniveau. Det vil give værdigheden tilbage til de svageste, der reelt ikke har nogen chance for at komme tilbage på arbejdsmarkedet.

Det frivillige aspekt vil samtidig styrke tilbuddet om udviklingsprojekter til dem, der magter det, og hvor der er et reelt potentiale for tilknytning til arbejdsmarkedet. Det vil gøre ressourceforløb til en gevinst frem for en pisk. Som medlem af DM kan du være stolt af, at det ser ud til at lykkes at samle store dele af fagbevægelsen bag krav om forbedringer for dem, der ikke har fuld arbejdsevne.

Det er særligt vigtigt nu, fordi en evaluering af loven om fleksjob skal ligge færdig i starten af 2018. Vi udøver tidlig og rettidig interessevaretagelse, og vi samarbejder på tværs af hovedorganisationerne, for det er sådan, vi hiver resultaterne hjem. Der er en sammenhæng mellem fagforeningsmedlemskab, lighed og velstand i samfundet. Det er du med til at sikre ved dit medlemskab.

Vi oplever et intensiveret og strømlinet arbejdsmarked og et studieliv, hvor der knap er plads til eksperimenter, lidt slinger på vejen og mennesker, der ikke er i helt almindelig beskæftigelse. Det sætter os alle under pres. Når vi er raske, tager vi det for givet, at vi kan arbejde og studere på fuld tid. Men vores livsbetingelser kan hurtigt ændre sig, og derfor er der brug for et solidt, værdigt sikkerhedsnet til dem, der ikke har fuld arbejdsevne.

Jeg håber, at alle DM-medlemmer får en god start på arbejde eller studier efter sommerferien. Både majoriteten af medlemmerne, der har fuld arbejdsevne, og dem, der har andre vilkår, men som også fortjener fællesskabets styrke. DM er klar til at hjælpe alle med karrieresparring, lønforhandling, arbejdsmiljø og alt det andet, der fylder, når man vender sommerens ferie ryggen.

}