Dansk Magisterforening

Professionshøjskolerne siger ja tak til udflytninger – KU siger nej

Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

Professionshøjskolerne ser gode muligheder i at sprede sig geografisk, hvis de faglige miljøer og faciliteterne er til stede, siger deres rektorformand. Københavns Universitet afviser ideen. Det vil tage årtier at bygge et internationalt konkurrencedygtigt fagmiljø op i en ny by, siger institutleder.

De danske professionshøjskoler er klar til at følge et ønske fra en række borgmestre i landets mindre kommuner om udflytning af uddannelser. At flytte tunge forskningsinstitutioner til provinsen bliver afvist af universiteterne.

“Hvis kommunen og det lokale erhvervsliv kan levere et stærkt samspil, så kan det give rigtig god mening at lægge en uddannelse i området. Ikke alle unge drømmer om at flytte til de store byer, og flere af vores uddannelser lever jo netop af vekselvirkningen med det omgivende samfund”, forklarer Stefan Hermann, der er formand for professionshøjskolernes rektorkollegium.

Helt anderledes forholder det sig for et forskningsbaseret institut som biologi på KU. Og det er ikke kun frygten for at skulle vinke farvel til hovedstadens kulturliv og smarte cafeer, siger institutleder Niels Kroer. En udflytning ville sætte kvaliteten af både forskningen og undervisningen langt tilbage, mener han.

“Det har taget mange årtier for os at skabe et internationalt kompetitivt miljø, der berettiger KU til en pæn placering på de internationale ranglister”, påpeger Niels Kroer.

Hvis universitetet blev fjernet fysisk fra store biovidenskabelige virksomheder som fx Novo og Lundbeck, så ville det betyde et voldsomt fald i kvaliteten af Københavns Universitets forskning, forklarer Niels Kroer.

“Vi ville samtidig flytte væk fra den tætte kontakt til andre stærke forskningsmiljøer”, siger han.

Decentraliseringen sker allerede
Udmeldingerne fra KU og professionshøjskolerne kommer i halen på, at 47 borgmestre har luftet idéen om, at uddannelser kan flyttes ud af hovedstaden på samme måde som statens øvrige arbejdspladser.

Stefan Hermann minder om, at decentraliseringen af velfærdsuddannelserne allerede sker parallelt med, at de syv professionshøjskoler har koncentreret mange uddannelsestilbud i campusmiljøer i de store byer.

“VIA har hele tiden været til stede med både lærer- og pædagoguddannelser i en række mindre jyske byer, og Absalon, det tidligere UC Sjælland, tilbyder for første gang i år en diplomingeniøruddannelse i Kalundborg og har også planer om en ny sygeplejerskeuddannelse i Holbæk. Men det er samtidig vigtigt, at vi ikke stikker hverken de unge eller lokalområderne blår i øjnene”, siger formanden for professionshøjskolernes rektorkollegium og uddyber:

“Der skal være både bæredygtige faglige miljøer og gode faciliteter til stede, for at det kan lykkes. Det er også langt dyrere at drive små uddannelser, så regeringen bør stoppe den styrtblødning, som den udsætter os for i disse år, hvis det skal være realistisk”, siger Stefan Hermann.

Tæt på de store erhvervslokomotiver
Men selv en stor pose nye penge ville ikke kunne overbevise institutlederen på KU´s biologiske institut om perspektiverne i at rykke instituttet ud af hovedstaden.

“På biologi er det nærheden til de store erhvervslokomotiver, men også til kollegerne på andre fagmiljøer som fx DTU, der får de mest respekterede forskere til at vælge København. Selvfølgelig kan man på lang sigt bygge det samme op i Herning eller Faaborg, men spørgsmålet er, om Danmark har råd til, at kvaliteten daler i årevis”, tilføjer han.

Også Science på KU og Danske Universiteters rektorkollegium er imod ideen om udflytning af uddannelser.   

}