Dansk Magisterforening

Højtuddannede kvinders pension sakker langt bagud

Af Martin Ejlertsen
Del artikel:

Mænds pensionsformue er højere end kvinders i alle faggrupper, men forskellen er langt den største blandt de højtuddannede, viser ny særkørsel på pensionsformuen fra Forsikring & Pension.

Jo længere uddannelse, desto større pensionsformue. Sådan ser de tørre fakta ud for pensionsformuer blandt danskere i alderen 25 til 64 år. Og er du mand, er formuen langt større. 

Mænd har nemlig i gennemsnit en langt større pensionsformue end kvinder i alle faggrupper, og forskellen vokser i takt med antallet af år, man har studeret.

Forskellen mellem højtuddannede mænds og kvinders pensionsformue er nemlig på 57 procent og dermed den største blandt alle uddannelsesgrupper. For danskere med folkeskolens 9. eller 10. klasse som højeste afgangseksamen er forskellen til sammenligning 20 procent i mændenes favør.


Det viser en særkørsel over den gennemsnitlige pensionsformue i 2015, som Magisterbladet har indhentet hos brancheorganisationen Forsikring & Pension.

Mens mænd med en lang videregående uddannelse i gennemsnit har en pensionsformue på 1,658 mio. kr., har kvinder med en lang videregående uddannelse kun en formue på 1,058 mio. kr. i snit.

“Pensionsformuen afspejler lønforholdene. Og mænd har oftere en højere løn, fordi de vælger job og karriere­veje, som giver højere løn. Derudover tager kvinder oftere mere barsel og deltidsjob, og det rammer pensionsformuen negativt”, siger Lene Back Kjærsgaard, som er chefkonsulent i Forsikring & Pension.  

Da arbejdsmarkedspensionerne er en fast procentdel af lønnen, er det ikke selve pensionssystemet, men strukturerne på arbejdsmarkedet, som i gennemsnit rammer kvinderne hårdest, når pensionen bliver en realitet, forklarer Lene Back Kjærsgaard.

Når eksempelvis den ene part i et parforhold vælger at gå på deltid for at tage sig af hjem og familie, mens den anden vælger at arbejde meget og få en højere løn, er det ofte en fælles beslutning. Men pensionen glemmer man at tage med i det regnestykke, og det kan for eksempel blive et problem ved skilsmisse, hvor pensionen ikke deles.

“Hvis pensionen bliver for lav, kan man som par derfor for eksempel vælge at indbetale ekstra til kvindens pensionsordning”, siger Lene Back Kjærsgaard.

Pensionsuligheden vokser mest i Danmark
Sektorformand i DM Privat for mere end 7.000 privatansatte og selvstændige magistre Julia Bjerre Hunt mener, at de nye tal viser, at uligheden i pensionsformuer ikke er et individuelt problem.

“Det er ret voldsomme tal. Det overrasker mig alligevel, at forskellen er så stor”, siger Julia Bjerre Hunt.

Julia Bjerre Hunt mener, at det er helt skævt, at man ikke får pension under hele barslen.

Hun opfordrer nyuddannede og løst ansatte på arbejdsmarkedet til at tænke nøje på pensionsopsparingen.

“Det er især de første år på arbejdsmarkedet, der virkelig batter noget i den samlede opsparing. Mange nyuddannede tænker slet ikke over pension, når de træder ind på arbejdsmarkedet, og glemmer eksempelvis at tænke pension med ind i deres første lønforhandling”, siger Julia Bjerre Hunt.

Danmark er desuden det EU-land, hvor uligheden mellem mænds og kvinders pensioner stiger mest. Det viser seneste rapport “The Gender Gap in Pensions in the EU” fra EU-Kommissionen, der er udarbejdet i samarbejde med de enkelte EU-lande. Her fremgår det, at uligheden i pensioner mellem danske mænd og kvinder er steget med 6,5 procent fra 2005 til 2010 i Danmark.

Ifølge Forsikring & Pensions seneste oversigt over danskernes pensionsformue fra 2015 er danske mænds pensionsformue i snit 23 procent større end danske kvinders.

}