Dansk Magisterforening

De nye ældre fyrer oftere chefen

© Henrik Vinther

Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

Flere og flere erfarne medarbejdere vælger at gå selvstændigt, og oftest tager de beslutningen i løbet af ferien. Det siger Abelone Glahn, der er rådgiver og forfatter til bogen “50+ og nystartet”. Ingrid Stampe, tidligere DTU-lektor, var 61, da hun startede egen virksomhed. Hun har ikke set sig tilbage siden.

Det var i en sommerferie for 13 år siden, at Ingrid Stampe tog den endelige beslutning om at forlade DTU, sin arbejdsplads gennem 36 år.

“Det var ikke, fordi jeg havde en klokkeklar plan for en fremtid som selvstændig. Det var snarere en kombination af, at jeg var igennem et langt sygeforløb, hvor jeg blev forgiftet som følge af et dårligt indeklima på DTU, og samtidig havde en stigende følelse af, at tiden var inde til at skifte kurs”, forklarer den nu 72-årige biokemiker.

Det tog godt et års tid, før Ingrid Stampe fandt ind på sin nye levevej. Fordi hun selv havde kæmpet med at finde en behandling for sin sygdom, kom hun i kontakt med en forening af holistiske læger, tandlæger og andre behandlere og blev her introduceret for Scio.

Hun beskriver Scio som et kvantemedicinsk behandlingssystem, der bl.a. betjener sig af en skanner, som kan genoprette elektromagnetiske ubalancer i en menneskekrop og slå mikroorganismer ihjel.

“Ligesom en bro i svingninger på et tidspunkt går i stykker, sker det samme med bakterier i en krop, der bliver sat i svingninger med elektromagnetisme. Jeg blev selv helbredt på den måde og blev derfor meget begejstret. Og med min baggrund inden for molekylær- og mikrobiologi lå det lige til højrebenet selv at blive Scio-behandler”, fortæller Ingrid Stampe.

Så er det nu!
Den tidligere DTU-lektor er langtfra den eneste, der i en moden alder beslutter sig for at fyre chefen og etablere egen virksomhed.

Abelone Glahn er forfatter og har i mange år rådgivet soloselvstændige og freelancere. For otte år siden udkom hendes bog “50+ og nystartet” i første oplag. Siden har hun med stor præcision kunnet sætte et genoptryk i gang hvert år, når sommerferien nærmer sig.

“De “nye gamle”, som jeg kalder 50+’erne, bruger sommeren til at trække luft ind og gøre status. De kan se tilbage på et langt arbejdsliv og frem til yderligere 20 år eller mere på arbejdsmarkedet. Der er flere og flere vidensarbejdere, der når til den konklusion, at så er det nu, hvis de vil leve en drøm ud eller foretage et skifte”, forklarer Abelone Glahn.

Der er også ydre årsager til, at mange professionelle i en moden alder begynder at tænke i nye arbejdsbaner, mener forfatteren.

“Der er sket et skifte, når det gælder iværksætteres omdømme. Det er blevet langt mere beundret og respekteret, at folk forsøger at stable en selvstændig virksomhed på benene, og den ellers meget veletablerede lønmodtagerkultur er en anelse på retræte”, siger Abelone Glahn.

Finanskrisen spiller også en rolle.
“Virksomheder har downsizet og fyret medarbejdere i stort tal. Nu hvor vi er ude på den anden side, er de begyndt at hyre arbejdskraft ind igen, men som freelancere og konsulenter”, uddyber Abelone Glahn.

Ingrid Stampes klinik har kun oplevet fremgang, siden hun etablerede sig i Lyngby for 11 år siden. Og selv om hun i dag er 72, har hun ingen planer om at gå på pension i den nærmeste fremtid.

“Kunderne kommer, uden at jeg gør reklame, og endda uden at jeg når at opdatere min hjemmeside. Jeg oplever en stigende interesse for holistiske behandlinger af fx astma, bronkitis og infektioner. Samtidig kan jeg med min naturvidenskabelige baggrund forklare, hvad der sker med kroppen, når apparatet arbejder”, siger Ingrid Stampe.

Kolleger, status og månedlig løncheck
Vidensiværksættere, der går i gang efter de 50, har både en erfaring og et økonomisk grundlag, der giver visse fordele. Men det er alligevel nødvendigt at gøre sig nogle grundige overvejelser, før man tager springet, formaner Abelone Glahn.

“Det er for langt de fleste en forudsætning, at de orker at gøre sig synlige på de sociale medier, i hvert fald LinkedIn, og være udadvendte der, hvor deres kundegrundlag findes. Også den mentale opbygning er vigtig: Du skal fx overveje, hvordan det vil være at arbejde alene, hvis du er vant til kolleger, hvordan det er at miste status, hvis du kommer fra et chefjob, og hvordan du indstiller dig på en elevatorøkonomi, hvis du er vant til en fed månedlig løncheck”, forklarer Abelone Glahn.

For Ingrid Stampe var beslutningen om at starte virksomhed da også nogle år om at modnes.

“Mit hoved skulle omstilles efter et langt arbejdsliv som lektor på et stort universitet. Jeg vidste jo heller ikke på det tidspunkt, om jeg kunne finde ud af andet”, påpeger hun.

“Det krævede også en del overvejelser, fordi jeg skulle tage lån i mit hus. Til gengæld er det fantastisk, hvor meget energi man får, når man skaber en lille butik, der blomstrer”, tilføjer Ingrid Stampe.   

}