Dansk Magisterforening

Bag facaden: Peter Wandel

© Lars Bech

Louise Egholm Burcharth
Del artikel:

Museumsinspektøren på Davids Samling og cand.mag. i nærorientalsk arkæologi puster liv i historien med dramatiske fortællinger om museets islamiske kunstværker.

“Cikadeburet var datidens musikafspiller. Man kan forestille sig, at fyrsten tog sin familie under armen og satte sig på et tæppe på paladsets terrasse – og måske også havde mad og en vandpibe med. Som underholdning medbragte man cikadeburet med syngende insekter i. Her sad de så og røg vandpibe og lyttede til cikader som musik, der også kunne slukkes for. For hvis man lægger et klæde over, bliver de stille.

Cikadeburet er fra stormogulernes Indien, der fra 1500-tallet til begyndelsen af 1700-tallet strakte sig over det meste af Indien og Pakistan, som vi kender det i dag. Her herskede de muslimske fyrster – stormogulerne – fra deres prægtige paladser.

Buret er af elfenben og meget kostbart. Det var med til at underbygge stemningen af rigdom og er et stykke raffineret arbejde med mønstre, der går igen i datidens paladser og mausoleer.

Mange kan have svært ved at se historien som levende. Men nogle gange kan ting, der har lidt humor, og som kan sammenlignes med nutidens genstande, være indgangen til fjerne tider. Og det er det, jeg elsker allermest ved mit arbejde: At vække historien til live igennem kunstværker”.   

}