Dansk Magisterforening

Hvad er arbejdsglæde for dig, Peter Kjærgaard?

Louise Egholm Burcharth
Del artikel:

Den 49-årige professor i evolutionshistorie Peter Kjærgaard føler, at han har verdens bedste job. Som direktør for Statens Naturhistoriske Museum elsker han at gøre andre klogere ved at dele ud af sin viden.

Peter Kjærgaard, hvad gør dig glad for at gå på arbejde?
“Jeg er glad, når jeg får lov til at dyrke kærligheden til mit fag, så jeg kan dele den med andre. For nylig var jeg ude at løbe sammen med chimpanser i regnskoven i Uganda. Og at være helt tæt på vores nærmeste nulevende slægtninge i deres naturlige omgivelser er ét af de absolutte højdepunkter i min professionelle karriere. Men det bliver endnu større, når jeg får lejlighed til at dele det med andre”.

Hvornår synes du, at dit arbejde giver særligt mening?

“Det må være, når mit arbejde gør en forskel for så mange som muligt. Og det gør, at jeg har verdens bedste job som museumsdirektør, da jeg har mulighed for det på den største nationale skala. Det er fantastisk, når man fx kan se i øjnene på en gruppe børn, at deres forståelse rykker sig. Så det gør mig utroligt glad at kunne mindske afstanden mellem den ypperste viden og dem, der har brug for den. For som nationalt museum har vi en forpligtelse til at give folk ordentlig besked i en tid, hvor det suser rundt med information og fake news”.

Hvad kan smitte negativt af på din arbejdsglæde, og hvad gør du selv for at få den på rette kurs igen?
“Den kan godt blive udfordret, når hverdagen kommer til at bestå af for mange regneark og tabeller. For tiden er der også mange ender, der skal gå op, fordi vi går ind i en ny intens periode, hvor vi skal bygge et helt nyt museum op. Men her er jeg utrolig privilegeret med en fantastisk medarbejderstab.

Desuden handler det om at fordele opgaver, så folk gør, hvad de er bedst til. Og når jeg tænker på, hvad vi skal opnå, og skal få en hel organisation til at nå et fælles mål om at skabe et nyt naturhistorisk museum, så bobler arbejdsglæden frem. Men også når der tikker en forskningsnyhed ind, eller jeg ser et nyt fossil”.

Hvornår bliver du særligt høj over at kunne bruge din faglighed i dit arbejde?

“Der er ikke noget bedre, end når jeg kan fortælle om overraskelser fra mit felt. For nylig opdagede man fx, at fossilerne af den primitive menneskeart Homo naledi ikke er så gamle som først antaget. Og det ændrer vores forståelse af udviklingen, fordi det abelignende menneske har levet på jorden samtidig med vores egen art, Homo sapiens. Og den opdagelse er fantastisk, for det betyder, at vi har lært noget nyt”. 

}