Dansk Magisterforening

Stor vækst i ansatte på deltid

Af Thomas Bøttcher
Del artikel:

Andelen af kommunalt ansatte magistre med deltidsarbejde er vokset med 23,7 pct. i løbet af de seneste syv år.

Flere og flere magistre med job i landets kommuner arbejder mindre end 37 timer om ugen. Det viser en opgørelse fra kommunernes løndatabase, som sektorbladet DM Offentlig har foretaget.

Ifølge opgørelsen var 14,3 pct. af alle kommunalt ansatte magistre ansat på deltid i 2010. Procentdelen var i 2017 vokset til 17,7 pct., hvilket svarer til, at andelen af deltidsansatte i løbet af de syv år er vokset med 23,7 pct.

Ifølge Louise Koldby Dalager, kontorchef i KL’s Arbejdsgiverpolitisk Center, er der formodentlig flere årsager til udviklingen.

“En deltidsansættelse kan være begrundet i kommunens driftsmæssige behov, lige så vel som det kan være den enkelte medarbejders eget ønske om at have en kortere arbejdsuge. Forklaringen er formentlig en kombination af flere faktorer”, skriver hun i en mail til DM Offentlig.

Undersøgelser viser ifølge DM’s formand, Camilla Gregersen, at kun få DM’ere ufrivilligt er på deltid.

“Udviklingen er nok et udtryk for, at mange har svært ved at få enderne til at nå sammen. Det bekymrer mig i et samfundsmæssigt perspektiv, hvis vi er på vej til at få skabt et arbejdsmarked, hvor deltid er et must for at få skabt balance mellem arbejde og familie”, siger hun.

“Akademiske familier med børn er ofte hårdt ophængt, og i det perspektiv er det jo ikke rimeligt, hvis de er tvunget til at gå ned i tid for at få alle ender til at hænge sammen”, siger hun.

Janne Gleerup, lektor ved Center for Arbejdslivsforskning på Roskilde Universitet, hælder ligesom KL til, at kommunernes driftsbehov spiller en rolle. Hun er for tiden en del af et forskningsprojekt om prekære ansættelsesformer, som DM har støttet.

“I randområderne af driften, fx i forbindelse med udviklingsprojekter, ansætter man ofte folk på lavere timetal, fordi det er knap så dyrt og måske giver mulighed for at have to ansatte på et projekt. Samtidig vil lederne gerne have fleksibel arbejdskraft. Og det er nemmere at skrue op og ned for arbejdstiden, når man har ansatte med kontrakter på 20 timer”, siger hun.

Ifølge opgørelsen er andelen af deltidsansættelser blandt samtlige medarbejdergrupper vokset fra 36,4 til 39,2 pct.  

}