Dansk Magisterforening

Aktivering åbnede ­døren til jobmarkedet

Af Martin Ejlertsen
Del artikel:

I stedet for at gå derhjemme og vente på at blive indkaldt til jobsamtale tog 26-årige Helena Gouliaev selv initiativ til at komme i virksomhedspraktik og løntilskudsjob. Nu er hun i en spændende virksomhed, der bruger hendes kompetencer.

“Der er desværre ikke mange jobopslag i min branche, så det har været oplagt for mig at komme i aktivering for at få erhvervserfaring”. 

Sådan ser virkeligheden ud for 26-årige Helena Gouliaev, som blev færdig som cand.scient. i idræt på Aarhus Universitet i sommeren 2016.

Efter afslutningen på studierne gik hun med det samme i gang med selv at opsøge mulighederne for at komme i virksomhedspraktik for at få foden ind på arbejdsmarkedet. Det gav pote. Hun ringede til Virklund Sport og tilbød sig selv i virksomhedspraktik, som er otte ugers prøveperiode. Virksomheden takkede ja og tilbød hende efter bare halvanden uges ansættelse en løntilskudsstilling som bevægelses- og idrætskonsulent.

“Her er der højt til loftet, og jeg har fået muligheden for at komme og vise, hvad jeg kan, og for at prøve mine kompetencer af ifm. konkrete idrætsprojekter til skoler og haller. Det har man brug for, når man har læst i 5-6 år”, siger Helena Gouliaev.

Ninjabaner og klatrevægge
Den over 60 år gamle produktionsvirksomhed leverede i 70’erne og 80’erne ribber, bomme og andre klassiske idrætsredskaber til stort set alle skoler og sportshaller rundtom i landet.

I dag er der stærkere fokus på at indrette innovative idrætsrum i folkeskolerne, bl.a. i kraft af skolereformen. I virksomhedens store fabrikshaller bruges de store skæremaskiner, paller med tykt reb, udsugningsrørene, som hænger som fede slanger ned fra taget, og de hundredvis af lange hylder stablet med trækasser med møtrikker, bolte og fjedre nu til at fremstille nytænkende bevægelsesinstallationer som fx “ninjabaner” og klatrevægge.

“Det er enormt spændende at være en del af virksomheden netop nu, for der er meget fokus på at udvikle nye produkter og på eksport til udlandet. Derfor giver det også mening, at jeg kan bidrage med min faglige viden”, siger Helena Gouliaev.

Ikke helt tilfældigt
At det blev Virklund Sport, som for alvor åbnede døren for Helena til jobmarkedet, er ikke helt tilfældigt. Virksomheden har bl.a. leveret idrætsfaciliteter til Frederiksbjerg Skole i Aarhus i forbindelse med skolens arbejde med at få bevægelse ind i timerne.

På hele sit idrætsstudium har Helena specialiseret sig i netop bevægelse og strukturering af fysisk aktivitet i folkeskolen. Frederiksbjerg Skole ligger desuden lige ved siden af idrætsstudiet i Aarhus, så Helena har ved selvsyn kunnet se og opleve Virklund Sports arbejde. Der er bl.a. opsat “ninjabaner”, organiske ribber og en klatrevæg som trappe, som skal motivere eleverne til bevægelse.

“Jeg tænkte, at når virksomheden leverer idrætsfaciliteter, så skal den da bruge en idrætskonsulent med en idrætsfaglig baggrund, og der fandt jeg lige en åbning”, siger Helena Gouliaev.

Givet ro og tid til at arbejde i dybden
Det var salgs- og udviklingschef i Virk­lund Sport Johannes Madsen, som ansatte Helena Gouliaev.

“Vi satser meget på udviklingsdelen i virksomheden, og det er vigtigt for mig, at de ansatte i virksomheden har en faglig baggrund, som understøtter deres arbejdsopgaver. Det er tanken, at Helena skal se projekterne i helikopterperspektiv med udgangspunkt i sin faglige baggrund”, siger Johannes Madsen.

Han mener, at virksomhedspraktik og løntilskud er en rigtig god måde at afprøve, om der er et match eller ikke.

“Det er første gang, vi bruger de ordninger her, men jeg var direktør i Abekatten Klatrevægge tidligere, og der anvendte vi ordningerne med stor succes”, siger han.

Helena Gouliaev håber, at hun kan fortsætte i Virklund Sport, når løntilskudsperioden slutter.

“Man gør sig jo ikke uundværlig på otte uger, som praktikken varer. At jeg fik løntilskud her, har givet mig noget ro og længere tid til at arbejde mere i dybden med en række projekter”, siger hun og understreger, at hun føler sig bedre stillet nu.

“I Virklund Sport har jeg fået erfaring og nye kompetencer, så jeg håber selvfølgelig på en fastansættelse eller at komme ind i en anden spændende virksomhed”.  

}