Dansk Magisterforening

Nyt talentprogram skal sætte karrieren på skinner

Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

Cand.scient. i gastronomi og sundhed Lise Skjødt Sørensen og cand.scient.san. Ida Nygaard Mottelson er nye på arbejdsmarkedet og blandt de 40 DM’ere, der er udvalgt til at deltage i foreningens første talentprogram nogensinde.

At gå fra tilværelsen som studerende til et fuldtidsjob som højtuddannet professionel i en organisation eller en privat virksomhed byder på udfordringer for mange DM-medlemmer. 

Gennem hundredvis af samtaler med såvel kandidater i starten af deres karriere som arbejdsgivere har Dansk Magisterforenings karriererådgivere fået et indblik i, hvor problemerne typisk opstår.

Det er baggrunden for, at foreningen i december for første gang kunne byde 40 scienter og humanister velkommen til et såkaldt karriereprogram, der strækker sig et stykke ind i foråret 2017.

I løbet af seks moduler vil deltagerne få indsigt i emner som projektledelse, organisations- og magtanalyse, kommunikation, strategi og forhandling. Seancerne vil tage udgangspunkt i de udfordringer, deltagerne selv har identificeret som de mest presserende.

Målet er at give yngre DM’ere med maksimalt tre års arbejdserfaring et karriereboost og – som bonus – måske endda et godt netværk.

Egentlig skulle de kun have været 20 på en prøveballon af et hold, men i stedet blev der oprettet to. Interessen for at deltage har været overvældende – især, skulle det vise sig på kickoffmødet på Frederiksberg, blandt foreningens kvinder. Kun tre mænd mødte op.

Usikre skridt ud på arbejdsmarkedet
Ida Nygaard Mottelson, 29-årig cand.scient.san. fra SDU, kom med toget fra Odense, hvor hun i knap to år har arbejdet med sundhedsfremme og sundhedsstrategier som forskningsassistent på Indvandrermedicinsk Klinik på Odense Universitetshospital.

Uanset hvor stærkt man står fagligt som nyuddannet kandidat, så bliver de første skridt ud på arbejdsmarkedet nok altid en smule usikre, vurderer Ida Nygaard Mottelson.

“Jeg glæder mig til at supplere al min tunge teoretiske viden med nogle konkrete værktøjer, jeg kan bruge til at håndtere nogle af de opgaver, der ligger uden for mit fagfelt. Allerede i dag er kommunikation og projektledelse fx kompetencer, jeg står og skal bruge hver eneste dag”, forklarer hun.

Ida Nygaard Mottelson blev færdig på Syddansk Universitet i sommeren 2015 og har siden været ansat i midlertidige stillinger på Indvandrermedicinsk Klinik i Odense et halvt år ad gangen. Hendes stilling er netop blevet forlænget med yderligere halvandet år.

“Det er svært at planlægge noget som helst, når man springer fra tue til tue. P.t arbejder jeg benhårdt på at få lov til at skrive en ph.d. på Syddansk Universitet, som skal handle om brugen af tolke i det danske sundhedsvæsen og ikke mindst basere sig på mine erfaringer fra klinikken. Måske kan talentprogrammet hjælpe mig på vej med den plan”, siger hun.

De emner, som deltagerne skal arbejde med på modulerne, vil være relevante for hende, uanset hvor hun får job i fremtiden.

“Derudover tror jeg, at alle, der er helt nye i karriereræset, kan få rigtig meget ud af at tale med hinanden og dele erfaringer, så jeg ser lige så meget frem til at mødes i professionelt regi med folk, der har en anden faglig baggrund end min”, siger Ida Nygaard Mottelson.

Et værdifuldt supplement til fødevareteknik
Den forhåbning deler hun med Lise Skjødt Sørensen, 31-årig cand.scient. i gastronomi og sundhed fra KU. I halvandet år har hun arbejdet som konsulent for Varefakta, der – foruden en frivillig mærkningsordning – tilbyder rådgivning om mærkning af fødevarer og nonfoodvarer.

“Der er flere humanister end scient.er tilmeldt programmet, og det er interessant, at vi kan få hinandens perspektiver på de arbejdsudfordringer, vi har. Jeg ser frem til at erfaringsudveksle med forskellige fagprofiler”, ­siger Lise Skjødt Sørensen.

Til daglig varetager hun opgaver, som forudsætter, at hun får styrket sine generalistkompetencer, især indenfor projektledelse og forhandling.

“Jeg har en fødevareteknisk baggrund, og derfor er talentprogrammet et værdifuldt supplement. Jeg har før benyttet mig af DM i forbindelse med karriereafklaring og lignende, og jeg satser på, at kvaliteten er lige så høj på det her kursus. Det er meget værdifuldt, at fagforeningen også har noget at tilbyde til andre end jobsøgende. Karriere- og kompetenceudvikling er også vigtigt, når man er ny på arbejdsmarkedet”, påpeger Lise Skjødt Sørensen.  

}