Dansk Magisterforening

Nordjyske softwarerobotter revolutionerer kommunerne

Af Martin Ejlertsen
Del artikel:

Ved hjælp af kunstig intelligens og robotter hjælper den mellemstore danske virksomhed Dataproces halvdelen af landets kommuner med at blive mere effektive i sagsbehandlingen.

Silkeborg Kommune vil lancere en robot, der giver borgerne indsigt i egne sager, den 1. marts. 

Under navnet MinSag vil systemet via borger.dk gøre det muligt for kommunens borgere at få adgang til alle akter og dokumenter fra den enkelte borgers sager på beskæftigelses-, borgerservice- og socialområdet.

“Det har en fantastisk betydning. Sådanne digitale løsninger åbner meget store døre i forhold til at give magten tilbage til borgerne ved at skabe langt mere gennemsigtighed og borgerinddragelse”, siger kommunens beskæftigelseschef Jørgen Skovhus Haunstrup.

Det er it-virksomheden Dataproces, der ligger i Nibe i Nordjylland, som hjælper Silkeborg Kommune med at udvikle robotten. Dataproces har halvdelen af landets kommuner som kunder og validerer store mængder af data ved hjælp af kunstig intelligens. Samtidig effektiviserer Dataproces arbejdsgange for at sænke udgifterne.

Robotterne kan også bistå i tunge sager
Den nordjyske it-virksomhed arbejder på en no cure no pay-basis. Det koster altså ikke kunden noget at anvende Dataproces, hvis virksomheden ikke finder fejl og mangler, der kan udbedres, eller projekter, der kan forbedre kommunens service.

“Vi får adgang til data via softwarerobotter som første led i en berigtigelsesproces. Men samme slags robotter kan også anvendes til at gentænke komplette arbejdsgange. På den måde bruger vi robotterne til at bistå i de arbejdsgange, som ellers er meget tunge og tidskrævende at løse”, siger forretningsudvikler og cand.it. i it-ledelse hos Dataproces Bjørn Kellemann Thomsen.

Når it-virksomheden skal løse en kommunal opgave, handler det om at sætte et tværfagligt hold, hvor både softwaremæssige, juridiske, administrative og sociale kompetencer kommer i spil. Det er nødvendigt for at designe præcise analyser inden for det lovtunge og komplekse kommunale område. I arbejdet med at skaffe adgang til og overblik over kommunens data bruger Dataproces sine softwarerobotter. Og ved at berigtige og rette data ved hjælp fra robotter kan en kommune typisk opnå en milliongevinst.

“Når data er sorteret, kommer algoritmerne i spil. Vi kigger efter mønstre. Der benytter vi os af en række specialudviklede big data-analyser og løsninger. Vi har en ambition om, at flere skal kunne anvende vores teknologi. Derfor gælder det om at få det meget tekniske videreformidlet i en tilgængelig form”, siger Anne Sofie Juul Sørensen, der er cand.it. i oplevelsesdesign og forretningsudvikler.

Effektivisering af den offentlige sektor ved hjælp af robotter kan blive et eksporteventyr, siger Dataproces’ direktør, Morten Lindblad.

“De danske kommuner og generelt den danske offentlige sektor er meget langt fremme i den digitale udvikling. Vi er i fuld gang med at løse nogle af de udfordringer, som udlandet vil støde på om 10-15 år. Så jeg spotter et stort eksporteventyr, hvor Danmark hjælper resten af verden med at udføre offentlig administration”, siger Morten Lindblad.


}