Dansk Magisterforening

Det udskældte uddannelsesloft ændres, men får stadig kritik

Tobias Dinnesen
Del artikel:

Både de studerende, de faglige organisationer, uddannelsesinstitutionerne og erhvervslivet roser regeringen for at have lyttet til kritikken af uddannelsesloftet. Til gengæld ser de stadig problemer med den del af loftet, som består.

VLAK-regeringen har sammen med ­Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti valgt at ændre det udskældte uddannelsesloft, inden det nogensinde nåede at træde i kraft.

Loftet har været udsat for massiv kritik fra både de studerende, en række faglige organisationer, uddannelsesinstitutionerne og erhvervslivet, fordi det ville forhindre de studerende i at blive klogere og skifte karrierespor senere i livet.

Blandt andet fortalte UC Syd, som uddanner lærere, sygeplejersker og pædagoger til det syddanske arbejdsmarked, at uddannelsesloftet ville gøre ondt værre for de syddanske folkeskoler. Her er der i forvejen mangel på uddannede folkeskolelærere, og hver syvende lærerstuderende på UC Syd ville fx være kommet i karambolage med uddannelsesloftet, fordi de i forvejen har læst en uddannelse på samme eller højere niveau.

Den massive kritik fik derfor VLAK-regeringen til at indkalde Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti til en ny drøftelse af loftet. Drøftelserne førte til, at uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) på et pressemøde på januars sidste dag fortalte, at aftaleparterne var blevet enige om at lempe reglerne for uddannelsesloftet, så man nu kan tage en ny uddannelse, når der er gået seks år, fra at man har færdiggjort sin første uddannelse. Samtidig er det besluttet ikke at ændre på den såkaldte “positivliste” over uddannelser, som er undtaget for uddannelsesloftets bestemmelser, og som der derfor kan ansøges om optag på uanset tidligere uddannelser.

“Der har været en offentlig diskussion, hvor nogle har påpeget et ønske om, at hele statsministerens princip om livslang læring var afspejlet i den her aftale. Det har vi lyttet til og drøftet med aftalepartierne. Jeg synes, vi er kommet et godt stykke for at imødekomme den del”, sagde Søren Pind og kaldte det “uddannelsesspekulation”, hvis nogle studerende fx er søgt ind på sygeplejerskeuddannelsen udelukkende med henblik på bagefter at søge ind på fx medicinstudiet.

Rundt om podiet lød det samstemmende fra de andre aftaleparter, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative, at det var en glædelig dag for både de studerende og det lyttende folkestyre, fordi man nu havde lyttet til kritikken og fundet en bedre løsning for alle parter, men samtidig fortsat kan finansiere den fælles dagpengeaftale.

Stadig malurt i bægeret
Men selv om både de studerende, de faglige organisationer, uddannelsesinstitutionerne og erhvervslivet var hurtige til at rose regeringen for at have lyttet til den massive kritik af uddannelsesloftet, fik det dog ikke kritikken til at forstumme.

Mette Reissmann, Socialdemokratiets uddannelsesordfører, understregede i forbindelse med pressemødet, at der kun er tale om en aftale og altså ikke et noget mere bindende politisk forlig, som kun kan opsiges på den anden side af et nyt folketingsvalg, medmindre alle forligspartier er enige om ændringen. Bemærkningen faldt, da hun blev spurgt, om hun ikke var bange for, at aftalen ville binde hende og partiet til VLAK-regeringens politik på området.

“Lige nu og her har vi været optaget af at få justeret en aftale, som har vist sig at være uhensigtsmæssig. Hvad der sker efter næste valg, er en anden sag”, sagde hun.

Både DM, AC og FTF kvitterede for opblødningen, men kritiserede, at aftalen stadig lægger unødvendige bånd på fleksibiliteten i uddannelsessystemet.

Også de studerende er stadig på barrikaderne over for uddannelsesloftet, forklarede Danske Studerendes Fællesråds nye formand, Sana Mahin Doost:

“Jeg køber ikke præmissen om, at studerende shopper rundt og spekulerer i uddannelser. Man tvinger de studerende til at træffe de her valg tidligere og tidligere, og det er et menneskeligt vilkår, at man kan vælge forkert, og det er også derfor, at man har set så massive protester”.

}