Dansk Magisterforening

Det skal vi være bange for

Af Troels Kølln
Del artikel:

Der har siden finanskrisens udbrud været talt med bekymring om et utal af nye tendenser, der har truet arbejdsmarkedet og Danmarks økonomi i det hele taget. Her er et udpluk.

Globalisering
Globaliseringen – og dens barnebarn outsourcing – er en ustoppelig kraft, der vil kræve ofre, hvis ikke både virksomhederne og danskerne i det hele taget tilpasser sig den nye virkelighed, hvor flittige kinesere og indere står på spring for at tage vores job.

Robotterne kommer

Den bekymring er nu ved at blive erstattet af udsigten til, at robotterne kommer og stjæler vores job. 800.000 danske job vil forsvinde til robotter og computere inden for de næste 20 år, viste en analyse fra tænketanken Kraka i 2015. Robotter kan “udføre næsten enhver tænkelig kommerciel, industriel og forbrugerrelateret opgave, [og] maskinerne er også ude efter de højtlønnede og højtuddannede”, skrev amerikaneren Martin Ford i bestselleren “Robotterne kommer”.

Disruption

Disruption er endnu et buzzword, der bliver nævnt som en mulig trussel for danske arbejdspladser, hvis ikke vi er klar ved havelågen. Ordet betyder direkte oversat forstyrrelse eller afbrydelse, og begrebet dækker over innovative produkter og virksomheder, der fuldstændigt undergraver et eksisterende marked – og dermed potentielt fjerner tusindvis af arbejdspladser hos de virksomheder, som ikke er helt klar. Lønmodtagerne skal konstant ruste sig mod forandringerne ved at videreuddanne og opkvalificere sig. Regeringen har nu nedsat et decideret disruptionsråd til at håndtere fænomenet, der er eksemplificeret ved virksomheder som Google, Netflix og Uber.

Flaskehalse på arbejdsmarkedet

Flaskehalse på arbejdsmarkedet bliver nok det næste, vi skal bekymre os om. Når der er flere job ledige, end der er kvalificerede arbejdstagere til rådighed, hæmmer det virksomheder, der gerne vil udvide produktionen. Og så er væksten lavere, end den kunne have været. Som en cheføkonom fra Danske Bank blev citeret for i flere medier i begyndelsen af januar: “Vi går fra krisefrygt til fare for overophedning”. Ét problem bliver simpelthen afløst af et andet.

}