Dansk Magisterforening

Bag om historien: Trine Dahl-Jensen

Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

Seismologen fra GEUS har en dyb altstemme og kan ramme jordens kammertone, når hun øver med sine vokalensembler.

“Hvis man slår på jorden, giver det resonans. Det kan sammenlignes med, hvad der sker, når man slår på en klokke med en hammer – men med meget langsomme svingninger.

Da den indonesiske ø Sumatra i 2004 blev ramt af et meget voldsomt jordskælv, tog jeg og nogle kolleger fra GEUS tre måneders lydoptagelser af jordens rystelser og transponerede de meget dybe lyde op i et hørbart leje.

Det tager kun 15 sekunder at afspille tre måneders lyd.

Den meget dybe tone på 0,0008 hertz, som er jordens resonans, ender efter transponeringen til det hørbare leje som en tone på 426 hertz. Det er meget tæt på den kammertone, musikere bruger, som er på 440 hertz. Derfor kalder vi denne svingning for “jordens kammertone”.

Der er altså lyd på det, jeg laver, både som seismolog og i min fritid, hvor jeg synger i et kor, der holder til i Sankt Petri Kirke i København, og i et mindre vokalensemble.

Sang er en hobby, jeg har genoptaget i mit voksne liv. Jeg savnede musikken og begyndte derfor at synge i kor og få sangundervisning.

Sidste sommer var jeg sammen med en række lokale musiker- og teaterkræfter med til at opføre dramaet om Stevns Klint. Opførelsen skete for at fejre, at klinten blev sat på UNESCOs verdensarvsliste.

Vi opførte værket i Boesdal Pyramiden i det gamle Boesdal Kalkbrud. To af mine kolleger fra GEUS var sammen med komponisten med til at udrede, hvordan de forskellige typer kalk lyder, når man slår på det.

Det berømte fiskelerlag i Stevns Klint markerer et voldsomt meteornedslag for 64 millioner år siden, som kobles til dinosaurernes uddøen. Meteornedslaget har helt sikkert anslået “jordens kammertone” ligesom jordskælvet ved Sumatra i 2004, så denne lyd indgik centralt i det musikdramatiske stykke, vi opførte.

Under opførelsen af værket fik jeg lov til at synge tonen. Det var så fint og første gang, jeg oplevede, at mit fag og min hobby smeltede sammen: jord og kor”.

Du kan høre en optagelse af jordens kammertone:


}