Dansk Magisterforening

Hver fjerde medarbejder på pædagoguddannelsen på UCC ramt af besparelser

© Christa Wolf

Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

“En gigantisk svækkelse” og “et kæmpe tab af faglighed og erfaring”. Sådan beskriver medarbejdere og tillidsfolk situationen på pædagoguddannelsen på UCC, efter at 25 procent af medarbejderne er frivilligt fratrådt, fyret eller tvunget ned i tid.

60-årige Bolette Rottbøll er en af 20 undervisere på pædagoguddannelsen på UCC, der mandag den 20. november klokken otte om morgenen modtog en fyreseddel per mail.

For lektoren, der har undervist i musik på pædagoguddannelsen siden 1989, kom beskeden som et chok.

“Jeg holder af at undervise og er ikke klar til at stoppe. Samtidig får det store konsekvenser for min økonomiske fremtid, og det bliver næppe heller nemt at finde et nyt job i min alder. Så ja, jeg er rystet”, siger Bolette Rottbøll.

Ledelsen på UCC har opgjort, at ni medarbejdere er varslet ned i tid foruden de 20 fyringer. Der er desuden indgået ni frivillige fratrædelsesordninger og 11 frivillige aftaler om nedsat tid. DM’s tillidsrepræsentanter har opgjort, at flere end hver fjerde faste medarbejder på pædagoguddannelserne på Campus Carlsberg og Campus Nordsjælland er berørt af fyringsrunden. Dertil kommer midlertidigt ansatte og timelærerne, der ikke skal regne med at blive genansat.

Bolette Rottbøll er ikke kun rystet på egne vegne. Hun er mindst lige så påvirket af, hvad situationen gør ved hendes arbejdsplads igennem 28 år.

“De sidste år med fusion og nedskæringer har budt på en gigantisk svækkelse af pædagoguddannelsen”.

“Ved politikerne overhovedet, hvor slemt det står til på en uddannelse, der uddanner pædagoger til institutioner og dagtilbud?”, spørger UCC-lektoren.

“Det er temmelig besynderligt at være igennem et så kaotisk forløb for dernæst at få en meget brat udmelding om, at der oveni skal spares 45 millioner kroner”, mener hun.

“Hvordan et underskud i den størrelsesorden er blevet oparbejdet på kun 14 måneder, er meget svært at gennemskue”, påpeger Bolette Rottbøll.

Balance to år frem i tiden
Vicedirektør på pædagoguddannelsen Lotte Nyboe afviser, at den samlede besparelse på 45 millioner på UCC – og 17 millioner på pædagoguddannelsen – skyldes, at ledelsen har undladt at tage de økonomiske problemer i opløbet.

“Tværtimod prøver vi at vise rettidig omhu og sikre, at vi kan dække de forventede udgifter i 2018 og 2019. At vi gennemfører besparelsen i ét hug, sker af hensyn til arbejdsmiljøet. Det duer ikke, at folk er bange for deres job i lang tid frem”, forklarer Lotte Nyboe.

Hun påpeger, at ledelsen på pædagoguddannelsen allerede inden sommerferien varslede tillidsrepræsentanterne om, at der var besparelser på vej for omkring 10 millioner. Færre pædagogstuderende, lokale lønforhandlinger og et underskud i 2017 betød, at det beløb i slutoktober blev opjusteret til 17 millioner.

“TR har løbende været informeret om den negative budgetudvikling, men det er vanskeligt at udarbejde præcise økonomiske prognoser, og det er på alle måder beklageligt, at sparekravet voksede så meget på få måneder”, medgiver Lotte Nyboe.

Udmeldingen fra vicedirektøren dæmper ikke den undren, som Tommy Dalegaard Madsen og de fire andre tillidsrepræsentanter på pædagoguddannelsen sidder tilbage med.

“Besparelser, der vokser med 70 procent, er en alvorlig sag. Kommunikationen omkring omfanget kunne have været bedre. En situation som denne kræver åbenhed og tid til mental forberedelse. I stedet er vi nu lammet af et umiddelbart chok og kan se frem til et voldsomt tab af faglighed og erfaring”, forklarer Tommy Dalegaard Madsen.

I en intern status over forløbet, som Magisterbladet har set, udtrykker UCC-rektor Laust Joen Jakobsen lettelse over, at det ikke var nødvendigt at varsle så mange medarbejdere som forudset.

Rektors virkelighedsopfattelse ligger fjernt fra medarbejdernes, understreger Tommy Dalegaard Madsen.

“Der er sket en massakre på underviserstaben, og det er svært at være lettet over”, fastslår tillidsrepræsentanten.   

}