Dansk Magisterforening

Public service er modgift til fake news

Del artikel:

LEDER af Camilla Gregersen

”Historien om Danmark” har over en række søndage begejstret og inspireret danskerne til en fornyet interesse for historieskrivningen. Mange af DM’s medlemmer: arkæologer, geologer, historikere og en række andre eksperter har uge efter uge formidlet Danmarks oprindelse på en måde, som har bidraget til kantinesnakken og givet kø på landets museer. Alligevel står kritikerne i kø for at kritisere, så snart de sidste rulletekster er løbet over skærmen. Formidlingen beskyldes for ensidighed og venstredrejning, og det bruges som et verbalt figenblad for at skære DR ned. DR replicerer – desværre – ved igen at gå ud og undskylde.

Når enhver kritik imødekommes med undskyldninger og beklagelser, viser DR’s ledelse, at den ligger under for den politiske påvirkning. Det er måske ikke så underligt, når det sker under udtalte økonomiske trusler, men netop denne kobling er så usund. Det er fair, at politikerne er uenige i en vinkling, og alle – også politikere – må gerne diskutere kvaliteten af racismejokes på P3, relevansen af “X Factor” eller “Historien om Danmark”. Men når det sker under en tordensky af nedskæringstrusler, skal politikerne nøje overveje, hvad det er for et DR, de er på vej til at skabe.

Ønsker vi et politisk styret DR, der reagerer på politikernes mindste vink? Eller ønsker vi et DR, der er garant for en åben, demokratisk debat, og som gennem public service gør os klogere og skaber sammenhængskraft?

Jeg er overbevist om, at langt de fleste politikere er i stand til at se det mere langsigtede perspektiv. Men det er også åbenbart, at politikerne i højere grad lader sig styre af den øjeblikkelige politiske situation og derfor lader sig friste til at øve indflydelse på DR.

Danmark har brug for et DR, der arbejder efter en langsigtet strategi, så vi undgår hovsaløsninger og jævnlige fyringsrunder, der skaber utryghed og genererer videnstab i hele organisationen.

DR består af dedikerede medarbejdere, der hver dag knokler for at skabe det bedst mulige indhold til brugerne. De arbejder ud fra journalistiske og publicistiske værdier – men de værdier bliver truet, hver gang politikerne blander sig i driften.

Og når DR – bevidst eller ubevidst – be­svarer indblandingen ved at ændre på den strategi, der er lagt, skaber det utryghed hos medarbejderne, forvirring i befolkningen – og fortæller politikerne, at det hjælper at blande sig.

Enkelte politikere ønsker at gøre op med armslængdeprincippet, men aldrig har der været mere brug for public service uden politiske fingeraftryk på den daglige drift. Vores mediebillede er truet af alternative nyheder og kommercielle interesser, og der er brug for medier, der er uafhængige, og som har fokus på public service. Der er brug for public service. Og der er brug for DR, hvis ansvar er at give os alle oplevelser, der sætter sig fast og gør os klogere og almentdannede.

DR skal være den medievirksomhed, der ikke kun har fokus på seertal, og som ikke lefler for skiftende flertal på Christiansborg, men som tør udfordre og afprøve nye formater og temaer. Det kræver finansiering. Og det kræver finansiering, der ikke er afhængig af skiftende politiske vinde. Det bør være udgangspunktet for et nyt medieforlig. 

}