Dansk Magisterforening

Sådan forhandler du løn året rundt

© Claus Bigum

Lærke Cramon
Del artikel:

Lønforhandling starter ikke først, når du sætter dig ved forhandlingsbordet. Den foregår hver eneste dag på arbejdspladsen. Her er derfor seks gode råd til, hvordan du bruger alle årets 365 dage på at forberede din næste lønforhandling.

Før logbog
Når man sidder i en lønforhandlingssituation og skal argumentere for, hvorfor man fortjener at stige i løn, kan man have en tendens til kun at nævne de nylige succeser. Alene fordi det er dem, man husker bedst. Og det er ærgerligt. For hvad nu, hvis din mest ekstraordinære præstation skal findes i et stykke arbejde, du udførte for næsten et helt år siden. For at undgå, at du overser nogle af dine egne præstationer, er det en god idé at oprette et dokument, som du gør det til en vane at notere i. Det kan være, at du har lukket en svær opgave, holdt et interessant oplæg eller været en virkelig god kollega. Den slags ting kan være svære at sætte kroner og øre på, men det er godt at have det nedskrevet, da det er denne slags succeser, du skal fremhæve ved forhandlingsbordet. Bonus er, at det sikkert også er rart for dig at have dine succeser på papir, så du lettere kan se, om du lever op til de målsætninger, der er sat for dit arbejde.

Få hver dag til at tælle

Det bedste udgangspunkt for at stige i løn ved en lønforhandling er forberedelse. Men hvorfor kun forberede dig i dagene op til selve forhandlingen? Hvorfor ikke starte, i det øjeblik du rejser dig og forlader forhandlingsbordet? På den måde får du et helt år at forberede dig i. Det betyder selvfølgelig ikke, at du skal terpe forhandlingsstrategier hver dag, men derimod at du skal bruge hele kalenderåret til at tænke mere strategisk, så din leder bliver mere opmærksom på dine succeser, dine resultater og dit engagement.

Tænk som din chef

Måske drømmer du om at stige et par tusinde kroner i løn, holde noget mere ferie eller komme på et særligt efteruddannelsesforløb. Lad det, du drømmer om, være målet, du sigter efter at opnå ved næste lønforhandling. Midlet – eller vejen dertil – kræver, at du sætter dig ind i din chefs hoved. Din chef har nemlig et budget, der skal holdes, og muligvis kun en lille lønpose at dele ud af. Hvis du vil stå stærkt til næste lønforhandling, er det en god idé at finde ud af, hvad der er vigtigt for din chef. I år står det måske øverst på din chefs ønskeliste, at arbejdspladsen når sine målsætninger, fokuserer på udvikling eller optimerer sine arbejdsgange. Det kan være, at du allerede spiller en vigtig rolle i forhold til dette. Men da chefer ikke altid har det fulde overblik over, hvad alle deres medarbejdere render rundt og laver, er det vigtigt, at du løbende gør din chef opmærksom på, hvordan du bidrager til at nå arbejdspladsens fælles mål. På denne måde efterlader du et indtryk af, at du og arbejdspladsen har fælles interesser, hvilket er et godt udgangspunkt for den næste lønforhandling.

Vær modig

At lønforhandle “året rundt” betyder bl.a., at du er ansvarlig for at dele dine succeser med din leder. For nogle kan det virke grænseoverskridende at ulejlige sin chef blot for at prale over sin egen indsats. Men det kan gøres elegant, og så længe du ikke kommer rendende flere gange om ugen, vil din leder højst sandsynligt sætte pris på at vide, at opgaverne i afdelingen bliver løst godt. De medarbejdere, der har daglig kontakt med deres leder, vil måske oftere – og i en mere afslappet tone – kunne “prale” med et netop udrullet projekt eller en præsentation, som gik rigtig godt, mens medarbejdere, der knap så ofte taler med deres leder, kan finde det svært. Her handler det om at være lidt modig. Hank op i dig selv, og fremhæv i ny og næ en opgave, som du selv synes, du har løst særdeles godt, eller som du fx har fået god respons på fra kolleger eller samarbejdspartnere. Det kan virke ret udansk, men man kan hurtigt vænne sig til det. Måske kan det endda resultere i, at du får nogle gode snakke med din chef.

Vær på forkant

Når selve lønforhandlingen begynder at nærme sig, stiller du dig selv i en bedre position, hvis du et par uger i forvejen fortæller din chef, at du gerne vil have mere i løn. Og det behøver faktisk ikke at være så svært at sige. Prøv fx i en positiv tilgang til din chef at sige: “Nu hvor der snart er lønforhandling, kunne jeg godt tænke mig at indstille mig selv til en lønstigning, og det håber jeg, at du vil se positivt på”. Nævn herefter eventuelt et par af de succeser, som du ved, at din chef har været særligt afhængig af, at du løste godt. Alle mennesker kan lide at være forberedt på, hvad de møder. Det gælder også din chef, som nu ved, at du gerne vil stige i løn. Og her er det en klar fordel at komme på forkant. For du må forvente, at din chef inden de individuelle lønforhandlinger allerede har udset sig, hvem der fortjener at få lidt ekstra. Du kan eventuelt også – nogle dage inden lønforhandlingen – følge op med en mail, hvori du skriver, hvad du i kroner og øre gerne vil have ud af lønforhandlingen. På denne måde indprenter du allerede der et beløb i din chefs hoved, hvilket kan være med til at stille dig bedre i selve forhandlingssituationen. Kontakt gerne din fagforening inden forhandlingen for at få et lønoverblik og for at se, om dine ønsker matcher det, der normalt gives inden for området.

Bevar den gode tone

Hvis det ikke lykkes at stige i løn, og du heller ikke får forhandlet det, du håbede på, hjem i forhold til fx pension og ferie, er det desværre sådan, det er. Trusler kommer der ikke noget godt ud af, og hvis du nogensinde truer din chef med at gå, fordi du er utilfreds, skal du vitterligt være klar til at gå. Bevar i stedet den gode tone. Spørg om der er mulighed for at genforhandle lønnen om et par måneder, eller spørg konstruktivt til, hvad der skal til, for at du kan stige i løn næste gang. Når du har hørt, hvad din chef har at sige, kan du forlade lønforhandlingen og glæde dig over, at du nu har et helt år til at gøde jorden inden næste lønforhandling.

Kilder: Teit Bang Heerup, forhandlingskonsulent i Dansk Magisterforening, og Carsten Busk, selvstændig hos Hovedjægerne og forfatter til bogen “Scor kassen ved lønforhandling”.

}