Droner kan i fremtiden sættes ind mod forurening, uddele nødhjælp, slukke brande og redde liv ved at transportere medicin og blodprøver. Men de skaber også frygt – både for invasion af privatlivet, og fordi de bruges i krig. På Syddansk Universitets dronecenter forsker man både i mulighederne, begrænsningerne og frygten.
Peter Jensen har bl.a. vundet danmarksmesterskabet i trampolin for herrer 14 gange. Han var tidligere postbud, men er nu cand.scient. i idræt og ved at skrive ph.d . ved siden af sit arbejde som sportschef og træner.
Der mangler akademikerjob på Fyn. Derfor flytter kandidater fra Syddansk Universitet typisk fra Fyn. Nu forsøger universitetet sammen med Odense Kommune at vende udviklingen. Sammen vil de skabe 400 studiejob, som skal bane vejen for akademikerjob. Det projekt har den lille it-virksomhed Likan nydt godt af.
Akademikere bliver i stigende omfang ramt af nye stresslidelser. I videnssamfundet er mental nedslidning en menneskelig og samfundsøkonomisk katastrofe på linje med industrisamfundets epoxyforgiftninger og løfteskader, siger arbejdspsykolog Einar Baldursson. Epidemien startede, da det moderne arbejde opstod, og ledelsen ikke fulgte med.
Her kan du læse, hvad tre eksperter mener om, at en af sideeffekterne ved New Public Management er, at mange af de ansatte bliver stressede, ligesom der nogle ganges styres efter arbitrære mål uden skelen til behovet hos dem, der skal hjælpes.
NN stiller sig over i et hjørne af butikken og fisker sin mobil frem for at ringe efter hjælp. Men han kan ikke huske, hvordan man bruger en telefon. Han er et typisk eksempel på, hvordan hjernen kan brænde sammen på grund af urealistiske krav og dårlig ledelse.
Finansministeriet holder fast i den udskældte styringstænkning new public management, men ude i kommunerne spirer et oprør mod kontrol- og kontraktstyring. Flere og flere går over til såkaldt tillidsbaseret ledelse og inddragelse af borgerne, viser nye tal. Tillidsfolkene hilser oprøret velkommen, men uden eufori. For den nye styringstænkning lanceres side om side med besparelser.
Miljømedarbejder Sune Bach er tilfreds med Rudersdal Kommunes forsøg på at involvere borgerne mere og inddrage medarbejderne i seriøse forsøg på afbureaukratisering. Men balancen tipper, når idéudviklingen sker for at spare kolleger væk.
I 30 år har skiftende britiske regeringer aggressivt implementeret new public management i landets offentlige sektor. Men den datadrevne effektivisering har gjort forvaltningen både dyrere og dårligere, lyder det i ny bog.
Som selvstændig virksomhedsscenograf lever Karen Noeberg af at indrette virksomheder, så de understøtter medarbejderne. Det gør hun ved at kombinere sin teaterscenografiske sans for rum med næse for forretning.
Ansatte under Social- og Indenrigsministeriet har ikke længere ret til tidligere betalte fridage som juleaftens- og nytårsaftensdag. Ifølge Dansk Magisterforening er det et skridt i den forkerte retning.
Regeringens SU-forslag skal give staten en besparelse på 3,3 mia. kroner om året. Men beregningerne hviler på et særdeles spinkelt grundlag, siger nationaløkonomer. Halvdelen af besparelsen er udregnet på baggrund af løse forudsætninger og antagelser fra Finansministeriet.
En omlæggelse af SU til lån vil specielt påvirke børn af kortuddannede. Det siger et forskerpanel, som Dansk Magisterforening har taget initiativ til at nedsætte.
På 25 år er de offentlige udgifter til teatergæster vokset fra 252 til 778 kr. per tilskuer. Museerne har i samme periode måttet nøjes med 35 kr. mere per gæst. Den danske kulturstøtte følger ikke befolkningens ændrede kulturvaner, viser en sammenligning af de to områder.
Jacob Jul Nørup Pedersen var først tillidsrepræsentant og blev siden chef for 23 ansatte i Københavns Kommune. Han er en af en række magistre, der har taget netop springet om på den anden side af bordet.
Knap hver fjerde kandidatstuderende har ikke et studiejob, viser ny undersøgelse. I København og Aarhus er det endnu flere. Den markante stigning i antallet af studerende skærper kampen om relevante studiejob, påpeger DI.
Det er en udbredt antagelse, at man har sværere ved at klare et krævende arbejdsliv, hvis man er særligt sensitiv. Så hvad gør man, når robusthed er blevet tidens store buzzword i arbejdslivet?