Dansk Magisterforening

Sådan får du de fede opgaver

Lærke Cramon
Del artikel:

Du har siddet i den samme stilling i nogle år. Du leverer resultater, du er effektiv, og du er begyndt at savne nye udfordringer. Her er seks gode råd til, hvordan du kan få nye opgaver, og hvordan du præsenterer ideen for din chef.

Overvej din situation
Hvis du har siddet i den samme stilling i flere år, er det meget sandsynligt, at du på et tidspunkt føler trang til nye opgaver. Begynder du at savne udfordringer, kede dig eller føler dig låst fast, er det en god anledning til at tage din jobsituation op til overvejelse. Måske er det tid til, at du søger nye veje. Måske er det nok blot at løfte blikket og minde dig selv om, hvorfor dit job er vigtigt. Befinder du dig et sted midt imellem at være kørt lidt sur i dine arbejdsrutiner og i øvrigt er glad for din arbejdsplads og ser udviklingsmuligheder i den, kan det være en god idé at bringe dig selv i spil til nye opgaver. Måske drømmer du om at overtage en specifik opgave eller indgå i en strategisk satsning. Måske vil du gerne have lidt mere ansvar, eller også har du måske lyst til at bruge nogle flere sider af dig selv i dit job. Reflektér over din arbejdssituation og konkretisér, hvad det er i dit nuværende job, der ikke tilfredsstiller dig. Og ikke mindst hvilke ændringer, der kan give dig arbejdsglæden tilbage.
Kilde: Troels Homann Bjerg-Nielsen, karriererådgiver i Dansk Magisterforening

Sæt mål for din karriere
Når du har identificeret, hvilke opgaver du føler, at du mangler i dit arbejde, er det en god idé at zoome ud og se din karriere i helikopterperspektiv. Hvor står du nu, og hvor vil du gerne bevæge dig hen? Har du en idé om, hvad jobbet, du sigter mod, er, eller om hvor du ser dig selv om nogle år, er det måske lettere at se, hvilke opgaver eller funktioner det kunne være godt for dig at bejle til. Drømmer du om at arbejde med projektledelse, kunne det være en idé at undersøge, hvilke muligheder din nuværende arbejdsplads indeholder i forhold til at få erfaring med projektledelse. Hav dine langsigtede karrieremål in mente, når du undersøger, hvilke opgaver du kan få nu, som samtidig giver mening i dit større karriereperspektiv.
Kilde: Karen Plenge Johansen, karriererådgiver i Dansk Magisterforening

Opsøg andre
Ønskeopgaven lander sjældent på dit skrivebord af sig selv. Derfor kan du lige så godt indstille dig på, at det er dig, der skal være opsøgende og lave det benarbejde, der skal til, før du præsenterer ideen om, at du skal løse nye opgaver for din chef. Har du en kollega, der sidder med nogle opgaver og ansvarsområder, som du finder interessante, kan du undersøge, hvilken karrierevej og karrierevalg der har ført dertil. Du kan også kontakte en person i en anden virksomhed, som sidder i noget nær det, du vil kalde dit ønskejob, og spørge vedkommende om råd til, hvilke kompetencer og erfaring, du skal tilegne dig, for på længere sigt at bestride et tilsvarende job.
Kilde: Karen Plenge Johansen, karriererådgiver i Dansk Magisterforening

Præsentér det som en “win-win”
Den årlige medarbejderudviklingssamtale er en oplagt mulighed for at fortælle din chef, hvilke udviklingsønsker du har. Her er der nemlig sat tid af til, at I lige præcis skal snakke om din udvikling. Er der langt til næste MUS-samtale, kan det være svært lige at dumpe ind på chefens kontor og fortælle, at man gerne vil på kursus eller oplæres i et nyt program. Men ikke desto mindre er du nødt til at gøre det, for din chef er ikke nogen tankelæser. Din chef ved kun, hvad du drømmer om, hvis du fortæller det. Det gode råd er, at du skal overveje din timing og præsentere dine udviklingsønsker på en måde, så din chef kan se, at det både vil være en gevinst for dig og en gevinst for arbejdspladsen at give dig det, du efterspørger. En win-win-situation altså. Lad os sige, at du er knivskarp til et bestemt it-system, men drømmer om at have mere med mennesker at gøre. En win-win-løsning kunne være, at du fik lov til at undervise andre i systemet, for på den måde lærer flere på arbejdspladsen it-systemet at kende, samtidig med at du får mere menneskekontakt.
Kilde: Troels Homann Bjerg-Nielsen, karriererådgiver i Dansk Magisterforening, og Marlene de Voss, selvstændig karriererådgiver hos Dvoss

Hav argumenterne klar
De fleste medarbejdere i Danmark arbejder 37 timer om ugen. Fortæller du, at du gerne vil have en ny opgave, vil din chef derfor helt sikkert spørge, hvilken opgave du så ikke længere vil løse. Du har nemlig ikke pludselig 45 lønnede arbejdstimer til rådighed. Her handler det om at have argumenterne i orden og vise, at du har gennemtænkt situationen. Du skal være i stand til at forklare, hvilke arbejdsopgaver der kan automatiseres eller løses på en smartere måde, sådan at du får frigivet tid til at løse nye opgaver. Eller du kan overbevise din chef om, at du er så erfaren med hensyn til dine gamle opgaver, at du i dag løser dem så effektivt, at du har tid til at tage nye opgaver ind og samtidig varetage de gamle.
Kilde: Troels Homann Bjerg-Nielsen, karriererådgiver i Dansk Magisterforening, og Marlene de Voss, selvstændig karriererådgiver hos Dvoss

Vær tålmodig
Husk på, at man sjældent går ud fra en udviklingssamtale med følelsen af at have fået i både pose og sæk. Ting tager tid, og selvom du måske ikke fik alt, hvad du bad om, må du gerne betragte selv små skridt som sejre. Måske fører de skridt dig hurtigt videre til næste skridt, som fører dig endnu nærmere dit karrieremål. Betragt vejen til de opgaver, du drømmer om, som en proces med en række delmål, og glæd dig over hvert skridt på vejen. Og husk så med jævne mellemrum igen at hæve dig op i helikopterperspektiv og se, om dit karrieremål stadig er det samme, eller om du skal justere lidt, i forhold til hvilke nye opgaver du beder om, næste gang du savner nye udfordringer.
Kilde: Karen Plenge Johansen, karriererådgiver i Dansk Magisterforening, og Troels Homann Bjerg-Nielsen, karriererådgiver i Dansk Magisterforening
}